Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Počet obetí po výbuchoch v Bate stúpol na 98

Španielska ministerka zahraničných vecí Arancha Gonzálezová už informovala, že jej krajina okamžite zašle humanitárnu pomoc.

Zverejnené:

Upravené: 9. marca 2021 o 12:20

244

Equatorial Guinea
Snímka z TVGE vyrobená z videa ukazuje, ako ľudia vynášajú obete po výbuchu vo vojenských kasárňach v Bate v Rovníkovej Guinei, foto: SITA/AP/TVGE

REKLAMA

BRATISLAVA – Počet obetí po sérii nedeľňajších explózií vo vojenských kasárňach v Rovníkovej Guinei stúpol na 98. Ďalších 615 osôb utrpelo zranenia, 299 ľudí hospitalizovali. Informoval o tom spravodajský portál BBC.

Ako uviedol prezident Teodoro Obiang Nguema, výbuchy v meste Bata nastali v dôsledku „nedbalej manipulácie s dynamitom“. Obrovské škody podľa neho utrpeli takmer všetky domy a budovy v meste.

Ministerstvo obrany vo vyhlásení v nedeľu v noci uviedlo, že požiar v sklade zbraní spôsobil explóziu vysoko kalibrovej munície a presnú príčinu plne vyšetrí. Prezident skonštatoval, že požiar mohol vzniknúť v dôsledku vypaľovania poľnohospodárskej pôdy v okolí kasární.

Zábery z médií ukazovali na mieste obrovský oblak dymu a plačúcich ľudí na úteku. Viacerí politickí predstavitelia označili výbuchy za najväčšiu humanitárnu katastrofu v dejinách Rovníkovej Guiney a poprosili Španielsko, Francúzsko a USA o zaslanie pomoci vrátane záchranných tímov, zdravotníckeho personálu a liekov.

Španielska ministerka zahraničných vecí Arancha Gonzálezová už informovala, že jej krajina okamžite zašle humanitárnu pomoc. Rovníková Guinea získala v roku 1968 nezávislosť práve od Španielska a je to jediný africký štát, kde sa rozpráva po španielsky. Napriek veľkému nerastnému bohatstvu podľa Organizácie Spojených národov (OSN) a Svetovej banky žije asi 76 % z 1,5-miliónovej populácie v chudobe.

Zdroj: www.bbc.com

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA