Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Zelenskyj odvolal šéfov tajnej služby a prokuratúry, časť ľudí pracuje pre Rusov

Zverejnené:

Upravené: 18. júla 2022 o 15:26

349

Zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu odvolal šéfa tajnej služby SBU Ivana Bakanova a generálnu prokurátorku Irynu Venediktovovú, uvádza sa na stránkach prezidentskej kancelárie. Ako dôvod Zelenskyj uviedol, že na Ruskom okupovanom území Ukrajiny pracuje proti záujmom štátu cez 60 pracovníkov SBU a prokuratúry.

,,Viac ako 60 zamestnancov prokuratúry a SBU zostalo na okupovanom území a pracuje proti nášmu štátu,“ uviedol Zelenskyj vo večernom prejave.

„Takéto množstvo zločinov proti základom národnej bezpečnosti štátu a väzby, ktoré boli zaznamenané medzi pracovníkmi ukrajinských bezpečnostných zložiek a ruských špeciálnych služieb, vyvolávajú veľmi vážne otázky smerom k príslušným predstaviteľom,“ dodal s tým, že sa preto rozhodol Bakanova a Venediktovovú odvolať.

Hasiči na juhu Európy bojujú s rozsiahlymi požiarmi, vlna horúčav tam má na svedomí viac ako tisíc obetí

Server Politico s odvolaním sa na svoje zdroje minulý mesiac uviedol, že sa Zelenskyj chystá odvolať Bakanova z funkcie šéfa Služby bezpečnosti Ukrajiny (SBU). Stať sa tak malo kvôli sérii neúspešných operácií kontrarozviedky a tiež straty mesta Cherson na začiatku ruskej invázie. Bakanov je podľa agentúry Reuters priateľom Zelenského od detstva, do funkcie bol menovaný v roku 2019 s cieľom vykonať reformy v SBU a očistiť ju od ruského vplyvu.

Venediktovová bola okrem iného zodpovedná za stíhanie ruských vojnových zločinov na Ukrajine. Na jej miesto Zelenskyj menoval doterajšieho zástupcu Oleksija Symonenka.

Po streľbe v nákupnom centre zostali štyria mŕtvi. Páchateľa zneškodnil civilista

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA