Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Zelenskyj požaduje okamžité prijatie Ukrajiny do EÚ

Zverejnené:

Upravené: 1. marca 2022 o 8:21

970

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Po ďalšej noci ruských útokov sa ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opäť obrátil k verejnosti. Každý z nás je teraz bojovníkom, povedal.

Rozhodol sa preto prepustiť z väzenia ľudí s bojovými skúsenosťami, ktorí sa zaviažu, že budú bojovať s Rusmi, aby „kompenzovali svoju vinu“. Súčasne požiadal EÚ o okamžité prijatie do Európskej únie podľa novej špeciálnej procedúry.

„Vyzývame Európsku úniu, aby okamžite prijala Ukrajinu za svojho člena v rámci novej zvláštnej procedúry,” povedal v prejave, ktorý publikoval na Telegrame. „Som presvedčený, že Ukrajina si to zaslúži a že je to možné,“ dodal.

Lukašenko vyhral referendum, voliči podporili zmeny ústavy

Ukrajinský prezident povedal občanom, že sa ich krajina ocitla v situácii, keď sa každý stáva bojovníkom. V rámci stanného práva umožní prepustenie väznených ľudí s bojovými skúsenosťami, aby pomohli brániť krajinu a „kompenzovali svoju vinu”.

Časom áno, hovorí von der Leyenová

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v nedeľnom rozhovore s Euronews uviedla, že Ukrajina patrí do Európskej únie a blok by si prial, aby sa časom stala jej súčasťou. O vstupe nových krajín však rozhodujú členské štáty, ktoré nemusia s názormi EK súhlasiť.

„Skutočne časom, patrí k nám. Sú jednými z nás a my ich chceme medzi nami,“ povedala von der Leyenová. Jej komentár prišiel niekoľko hodín po tom, čo sa 27 krajín EÚ rozhodlo zaplatiť dodávky zbraní na Ukrajinu, čo sa stalo prvýkrát v histórii bloku.

Ku Kyjevu smeruje päťkilometrový ruský konvoj, ukazujú snímky

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA