Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Zelenskyj rokoval s predsedom Európskej rady o vývoze ukrajinského obilia do EÚ

Zverejnené:

Upravené: 20. mája 2023 o 14:55

254

Zdroj Pixabay.com

REKLAMA

Globalnews

Prezident Volodymyr Zelenskyj sa v sobotu v Japonsku zúčastnil na samite skupiny siedmich štátov a stretol sa s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom.

Podľa prezidentskej kancelárie Zelenskyj a Michel diskutovali o implementácii odporúčaní Európskej komisie začať rokovania o vstupe Ukrajiny do EÚ.

„Počas stretnutia bola venovaná osobitná pozornosť otázke vývozných obmedzení na ukrajinské poľnohospodárske výrobky zo strany viacerých krajín EÚ a neprípustnosti ich pokračovania po 5. júni,“ poznamenal.

Medzi ďalšie témy rozhovoru patrí stelesnenie ukrajinského „mierového vzorca“ a konsolidácia jeho svetovej podpory, ako aj koordinácia pozícií v predvečer stretnutia samitu skupiny siedmich.

Samotný predseda Európskej rady na margo stretnutia so Zelenským na Twitteri napísal: „Ukrajina je nezničiteľná. Rovnako ako naša podpora a priateľstvo. Sláva Ukrajine“.

Pripomeňme, že prezident Volodymyr Zelenskyj pricestoval v sobotu ráno do Japonska, kde sa zúčastní na podujatiach v rámci samitu skupiny siedmich.

Už rokoval s britským premiérom Rishim Sunakom a talianskou premiérkou Giorgiou Meloniovou.

V ten istý deň sa lídri G7 dohodli na spoločnom komuniké o výsledkoch samitu v Japonsku – deň pred jeho koncom, kde opätovne potvrdili svoju neochvejnú podporu Ukrajine „tak dlho, ako to bude potrebné na dosiahnutie komplexného, spravodlivého a trvalého mieru“.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA