Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Rusko dováža drony a mikročipy pre rakety cez Kazachstan

Zverejnené:

Upravené: 20. mája 2023 o 15:05

219

Ilustračné foto. Zdroj: Pixabay

REKLAMA

Globalnews

Napriek západným sankciám Rusko nakupuje a dováža drony a elektroniku pre svoje ozbrojené sily cez Kazachstan.

Štatistiky zahraničného obchodu ukazujú, že objem dovozu dronov a mikroelektroniky do Kazachstanu sa po ruskej invázii na Ukrajinu výrazne zvýšil. Zvýšil sa aj rozsah dovozu tohto tovaru z Kazachstanu do Ruska.

Sprostredkovateľmi dovozu sú kazašské spoločnosti registrované Rusmi po začiatku vojny. Novinári našli niekoľko príkladov takýchto podnikov.

Kazašská spoločnosť Aspan Arba doviezla drony a dodala ich ruskej spoločnosti Celestial Mechanics, ktorá ich predala organizáciám napojeným na armádu. Obe spoločnosti vlastnia a prevádzkujú tí istí jednotlivci.

Kazašská spoločnosť Da Group 22 dovážala do Ruska elektroniku, ktorú dostala z Nemecka.

Konkrétne v roku 2022 boli z Kazachstanu do Ruska dovezené drony v hodnote 1,23 milióna dolárov.

Rusko a Kazachstan sú členmi Euroázijskej hospodárskej únie a medzi nimi nie sú žiadne colné hranice.

V roku 2021 bolo do Kazachstanu dovezených tak málo dronov, že sa neobjavili v Úrade národnej štatistiky krajiny. A v roku 2022 Kazachstan doviezol drony v hodnote približne 5 miliónov dolárov – takmer všetky boli zakúpené v Číne.

Drony DJI sa predávajú v Rusku, hoci čínsky výrobca tvrdí, že Rusom nedodáva výrobky.

Spoločnosť DJI tvrdí, že jej výrobky sú určené výlučne na mierové účely a od apríla minulého roka neboli dodávané do Ruska ani na Ukrajinu.

Ale v Rusku existuje oficiálny dodávateľ dronov DJI – spoločnosť „Heavenly Mechanics“.

Na svojej webovej stránke sú medzi partnermi ropné a plynárenské a ťažobné spoločnosti, mobilní operátori, ruské železnice, ministerstvo mimoriadnych situácií a ministerstvo vnútra.

Novinári získali údaje o transakciách spoločnosti „Sky Mechanics“: platby naznačujú, že spoločnosť predáva drony DJI aj ruským skupinám registrovaným ako mimovládne organizácie, ktoré podporujú inváziu na Ukrajinu.

Jednou z týchto organizácií je Ľudový front. Všetko pre víťazstvo.“ Nadácia získava finančné prostriedky na vybavenie jednotiek ruskej armády, ktoré bojujú na Ukrajine.

Ale hlavným kupcom „Celestial Mechanics“ v roku 2022 bol DJI Ars Moskva. Zdá sa, že je spojená s „nebeskou mechanikou“ – jej majiteľ bol aspoň do roku 2021 zamestnancom „nebeskej mechaniky“.

Pod značkou Digbox táto spoločnosť predáva drony a iný tovar na online platforme Ozon, kde ruská armáda nakupuje vybavenie.

Novinári získali údaje z ruských colných orgánov, ktoré ukazujú, že v roku 2022 bolo do Ruska dovezených viac ako 500 dronov od kazašskej spoločnosti Aspan Arba.

Spoločnosť bola zaregistrovaná v apríli 2022, niekoľko mesiacov po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Zdá sa, že kazašská spoločnosť „Aspan Arba“ a ruská „nebeská mechanika“ sú riadené rovnakými osobami.

Majiteľom oboch spoločností je Ilya Golberg. Riaditeľ kazašskej spoločnosti Michail Sapozhnikov vlastnil spolu s Golbergom „nebeskú mechaniku“.

.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA