Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Žena informovala o pandémii, čínsky súd ju odsúdil na štyri roky

Súd v Číne v pondelok odsúdil bývalú právničku, ktorá informovala o začiatkoch epidémie koronavírusu, na štyri roky väzenia.

Zverejnené:

Upravené: 28. decembra 2020 o 12:00

246

large Hong Kong China Detained  efceedcbcdada bacc
ZDROJ: SITA/AP Photo/Kin Cheung

REKLAMA

28. december 2020 12:15 SITA, redakcia

PEKING – Súd v Číne v pondelok odsúdil bývalú právničku, ktorá informovala o začiatkoch epidémie koronavírusu, na štyri roky väzenia. Súd nového obvodu Pchu-tung v Šanghaji odsúdil Čang Čan po obvineniach zo šírenia falošných informácií, rozhovorov so zahraničnými médiami, narušovania verejného poriadku a „zlomyseľného manipulovania“ s epidémiou.

Právnik Čang Kche-kche potvrdil odsúdenie ženy a uviedol, že je „nevhodné“ poskytnúť detaily, čo naznačuje, že súd zrejme z časti zakázal o tom verejne hovoriť. Súd sa podľa právnika nespýtal Čang, či sa voči rozhodnutiu odvolá, a ani ona to nenaznačila.

Tridsaťsedemročná Čang cestovala vo februári do Wu-chanu, kde sa podľa predpokladov vírus začal vlani šíriť, a na viacerých platformách sociálnych médií zverejňovala príspevky o epidémii. Zatkli ju v máji, keď platili prísne opatrenia proti šíreniu vírusu i prísna cenzúra zameraná na kritiku prvotnej vládnej reakcie. Čang sa údajne vo väzbe dala na dlhšiu hladovku, čo viedlo úrady k jej nútenému kŕmeniu. Žena je údajne v zlom zdravotnom stave.

Čínska vládna komunistická strana prísne kontroluje médiá a usiluje sa zabrániť šíreniu informácií, ktoré neschválila. V skorom štádiu epidémie úrady pokarhali viacerých lekárov z Wu-chanu za „šírenie klebiet“ po tom, čo varovali svojich priateľov na sociálnych sieťach. Najznámejším z nich je Li Wen-liang, ktorý neskôr podľahol ochoreniu COVID-19.

Čína čelí obvineniam z toho, že utajila prvotné prepuknutie nákazy koronavírusom a oneskorila vydanie dôležitých informácií, čo umožnilo ďalšie šírenie vírusu a prispelo k celosvetovej pandémii, ktorá si vyžiadala viac ako 80 miliónov infikovaných a takmer 1,8 milióna mŕtvych. Peking tieto tvrdenia rázne popiera s tým, že podnikol rýchle kroky, čo dalo svetu čas na prípravu.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA