Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Zomrel Benedikt XVI., jediný novodobý pápež, ktorý odstúpil

Zverejnené:

Upravené: 31. decembra 2022 o 12:02

679

Zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Zomrel pápež, od ktorého sa očakávalo, že bude jeden z najkonzervatívnejších, oznámil Vatikán. A on prekvapil krokom, ktorý v novodobých dejinách nemá obdoby – zo Svätej stolice odstúpil. Joseph Ratzinger, pápež Benedikt XVI., zomrel v sobotu, mal 95 rokov. Hlavou katolíckej cirkvi bol v rokoch 2005 až 2013.

„So zármutkom vám oznamujem, že emeritný pápež Benedikt XVI. zomrel dnes o 9:34 v kláštore Mater Ecclesiae vo Vatikáne. Ďalšie informácie budú poskytnuté čo najskôr,“ uviedol vatikánsky hovorca v písomnom vyhlásení.

Pre laikov to bol pápež konzervatívec, pre odborníkov mimoriadne vzdelaný a inteligentný človek. Svedčí o tom aj jeho neobyčajne rýchla kariéra v cirkvi – v 24 rokoch sa stal docentom a kňazom, v 31 profesorom, v 49 mníchovským biskupom a v 50 kardinálom. Plynne hovoril šiestimi jazykmi. Učil okrem iného na univerzitách v Tübingene a Regensburgu.

A hoci počas druhého vatikánskeho koncilu v rokoch 1962-1965 pracoval ako konzultant arcibiskupa Jozefa Fringsa, ktorý patril k najradikálnejším reformistom, sám Joseph Ratzinger si neskôr pre svoje konzervatívne postoje vyslúžil prezývky „vatikánsky strážny pes pre doktrínu“ pancierový kardinál“.

Ako prefekt Kongregácia pre náuku viery, čo bola veľmi vplyvná pozícia, v 80. rokoch verejne kritizoval homosexualitu a svadby gayov a lesieb. Odmietal aj náboženský pluralizmus, vysväcovanie žien na kňaza a umelé prerušenie tehotenstva.

Kardinál Ratzinger bol blízkym poradcom Jána Pavla II. a po väčšinu jeho pontifikátu bol považovaný za muža číslo dva v katolíckej hierarchii, hovorilo sa o ňom dokonca ako o akomsi „vicepápežovi“. Keď 2. apríla 2005 Ján Pavol II. zomrel, bol Ratzinger považovaný za jedného z preferít, teda z favorizovaných kandidátov, medzi ktorými sa konkláve rozhodovalo.

„Jeho štýl, nepopierateľná intelektuálna úroveň a tiež jeho vyšší vek z neho robí jedného z najnádejnejších kardinálov,“ napísal o Ratzingerovi taliansky denník La Stampa pár dní pred voľbou. Bolo to veľmi predvídavé.

 

Návrat covidu z Číny desí Európu. Meloniová chce, aby EÚ zaviedla povinné testy

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA