Sociálne siete

Veda a technika

KORONAVÍRUS: Testy vakcíny prerušili po nepriaznivej reakcii jedného z účastníkov

Zverejnené:

Upravené: 28. januára 2021 o 16:07

308

large bfce a a d ddbefaa phplbqpi bbadb

REKLAMA

9. september 2020 10:00 SITA, redakcia

BRATISLAVA 9. septembra (SITA) – Finálne klinické testy vakcíny proti koronavírusu, ktorú vyvíjajú spoločnosť AstraZeneca a Oxfordská univerzita, prerušili po tom, ako sa u jedného z účastníkov vo Veľkej Británii objavila nepriaznivá reakcia. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

AstraZeneca rozhodnutie označila za „rutinnú“ pauzu v prípade „nevysvetliteľného ochorenia“.

Testovanie pritom sleduje celý svet, pretože práve vakcína z dielne AstraZeneca a Oxfordskej univerzity je považovaná za jedného z najsilnejších kandidátov spomedzi desiatok, ktoré vyvíjajú na celom svete.

Po tom, ako úspešne prešla prvou a druhou fázou testovania, stúpli nádeje, že by mohla byť jednou z prvých, ktoré sa dostanú na trh. V uplynulých týždňoch sa testy posunuli do tretej fázy, na ktorej sa zúčastňuje asi 30-tisíc ľudí v Spojených štátoch, Brazílii, Veľkej Británii a Juhoafrickej republike. Tretia fáza klinických skúšok vakcín zvyčajne zahŕňa tisícky účastníkov a môže trvať aj niekoľko rokov.

Zdravotnícka webstránka Stat News, ktorá správu o prerušení štúdie priniesla ako prvá, uvádza, že detaily o reakcii britského účastníka zatiaľ nie sú známe, no podľa ich zdroja sa očakáva, že sa zotaví.

https://www.bbc.com/news/world-54082192

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA