Sociálne siete

Veda a technika

V dôsledku dezinformácií o koronavíruse zomreli stovky ľudí

Zverejnené:

Upravené: 28. januára 2021 o 16:22

425

cffcceddb cfec

REKLAMA

13. august 2020 11:00 SITA, redakcia

BRATISLAVA 13. augusta (SITA) – Na celom svete zomrelo počas prvých troch mesiacov tohto roka v dôsledku nepravdivých informácií súvisiacich s novým koronavírusom najmenej 800 ľudí. Tvrdí to štúdia, ktorú publikovali v American Journal of Tropical Medicine and Hygiene. Podľa nej v nemocniciach pre falošné informácie na sociálnych sieťach prijali okolo 5800 ľudí. Množstvo osôb zomrelo po vypití metanolu alebo čistiacich prostriedkov na báze alkoholu, pričom si mysleli, že sa tak vyliečia z koronavírusu.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) predtým uviedla, že „infodémia“ týkajúca sa koronavírusu sa šíri rovnako rýchlo ako samotný vírus a konšpiračné teórie či fámy vedú k úmrtiam a zraneniam.

Autori štúdie objasnili, že mnohí ľudia postupovali podľa odporúčaní, ktoré vyzerali ako odborné rady lekárov, ako napríklad konzumácia veľkého množstva cesnaku alebo vitamínov, čo malo údajne pomôcť v prevencii proti vírusu. Iní napríklad pili aj kravský moč. Podľa vedcov mali všetky tieto kroky „potenciálne vážne následky“ na zdravie ľudí.

Uviedli, že zodpovednosť za boj proti infodémii majú medzinárodné agentúry, vlády a sociálne médiá. Vlastné vyšetrovanie BBC odhalilo, že dezinformácie o víruse viedli aj k útokom, podpaľačstvu a úmrtiam. Šírenie nepravdivých informácií súviselo aj s masovými útokmi v Indii či otravami v Iráne. Ľudia útočili aj na stožiare telekomunikačných spoločností v domnienke, že prispievajú k šíreniu nákazy.

Mnohí sa obávajú, že po vytvorení vakcíny sa na sociálnych sieťach objavia kampane namierené proti očkovaniu. Napriek tomu, že sociálne médiá odstraňujú alebo označujú falošné správy o vakcínach, ostatný prieskum v USA ukázal, že 28 % Američanov verí, že Bill Gates chce zneužiť vakcináciu na implantáciu mikročipov do ľudí.

Pôvodný článok:
https://www.bbc.com/news/world-53755067?intlink_from_url=https://www.bbc.com/news/technology&link_location=live-reporting-story

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA