Sociálne siete

Veda a technika

Zo slovenských užívateľov internetu sa až 54 percent obáva zneužitia osobných údajov

Zverejnené:

Upravené: 28. januára 2021 o 14:01

281

large pocitac ea
ZDROJ: Ilustračné foto, Unsplash/Brooke Cagle

REKLAMA

27. november 2020 01:57 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Spomedzi slovenských užívateľov internetu sa vyše polovica (54 percent) obáva, že ich osobné údaje, ktoré inštitúcie a platformy vyžadujú pri bežnom používaní internetu, môžu byť zneužité. Veľké obavy má šestina online populácie. Naopak, žiadnu obavu o zneužitie svojich údajov nemá sedem percent a len miernu obavu pociťuje 39 percent užívateľov internetu. Vyplýva to z prieskumu agentúry Go4insight, ktorá pri príležitosti medzinárodného dňa počítačovej bezpečnosti 30. novembra zisťovala postoj ľudí k bezpečnosti osobných údajov na internete.

Z prieskumu vyplýva, že čím je človek starší, tým viac cíti obavy o bezpečnosť osobných údajov. Najmenej sa obávajú najmladší, medzi mladými ľuďmi do 24 rokov obavy o svoje osobné údaje pociťuje 45 percent. Podiel tých, čo sa obávajú zneužitia, rastie. U ľudí v strednom veku je miera obáv na úrovni 59 percent. O svoje osobné údaje na internete sa najviac obávajú najstarší. Medzi ľuďmi nad 60 rokov obavy o zneužitie osobných údajov pociťuje viac ako 60 percent seniorov. Výrazne narastá aj podiel tých, ktorí sa o svoje údaje obávajú výrazne.

Ako ďalej informoval Rastislav Kočan, managing partner spoločnosti Go4insight, o svoje osobné údaje sa o niečo viac obávajú ženy ako muži. Užívateľov internetu sa agentúra opýtala aj na to, do akej miery využívajú odporúčané opatrenia, ktoré môžu znížiť pravdepodobnosť zneužitia ich osobných údajov. Až 77 percent užívateľov internetu deklarovalo, že si dáva záležať, aby súkromné údaje a citlivé dáta neukladali na verejné úložiská na internete. Potenciálne riziko verejných Wi-Fi sietí si uvedomuje vyše polovica internetovej populácie. Pri využívaní verejných Wi-Fi je opatrných 56 percent.

Súkromie na sociálnych sieťach si do väčšej miery chráni menej ako polovica užívateľov (48 percent). Na využívaných sociálnych sieťach si nastavili zvýšenú ochranu súkromia. Menej ako dve tretiny užívateľov internetu (64 percent) deklarujú, že používajú dostatočne bezpečné heslá na prístup do využívaných internetových služieb alebo online platform. Pre rôzne služby a platformy pritom používa rôzne heslá dokonca o niečo menej, len 58 percent užívateľov internetu.

Informácie pochádzajú z reprezentatívneho prieskumu na populácii SR vo veku 15 – 79 rokov, ktorý realizovala agentúra Go4insight na reprezentatívnej vzorke 902 respondentov na prelome septembra a októbra 2020. Prieskum bol realizovaný metódou Multimode – kombináciou osobného a online dopytovania. Na otázky tohto prieskumu odpovedali užívatelia internetu.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA