Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Austrália je prvá na svete, ktorá legalizovala psychedeliká na liečbu duševných porúch

Zverejnené:

Upravené: 1. júla 2023 o 12:18

481

Zdroj: jandineriaon.com

REKLAMA

Globalnews

Austrália ako prvá na svete legalizovala psychedelické látky na liečbu akútnych duševných porúch.

Podľa agentúry Bloomberg hovoríme o MDMA (extáze) a psilocybíne.

Od 1. júla budú môcť austrálski psychiatri používať extázu na liečbu posttraumatickej stresovej poruchy. Psilocybín bude liečiť depresiu.

Hoci sú oba lieky v krajine zakázané, budú sa môcť používať na lekárske účely.

Stalo sa tak kvôli nedostatku alternatív k účinným možnostiam liečby duševných porúch. Dôvodom bolo aj to, že podľa predbežných údajov môžu byť tieto lieky jedinečné pre lekárske použitie, uviedol Therapeutic Goods Administration (TGA).

Lieky je možné získať len vymenovaním psychiatrov.

Pritom môžu byť náklady prekážkou pre mnohých pacientov s PTSD a depresiou. Celý priebeh liečby môže stáť asi 16,5 tisíc rubľov. Americké doláre.

Treba poznamenať, že výskum používania psychedelických látok na liečbu duševných chorôb sa práve začína. Dlhodobé prínosy a riziká ich používania nie sú v súčasnosti známe, takže neexistujú žiadne predpovede o tom, ako dlho bude trvať počiatočné zlepšenie u pacientov.

Toto je zásadný krok v psychiatrii, pretože je to jeden z najväčších vývojov za posledných 70 rokov. Psychedeliká poskytujú hlbokú zmenu nálady,“ povedal Mike Musker, člen výskumnej a vzdelávacej skupiny pre duševné zdravie a prevenciu samovrážd na University of South Australia.

Hoci TGA uviedla, že terapeutická hodnota chemikálií nebola stanovená, obmedzenia, ktoré uvalili na ich používanie, ako aj známe prínosy a riziká, robia schválenie vhodným. Mimo úzkej lekárskej oblasti zostávajú MDMA aj psilocybín v Austrálii nezákonné.

Pripomeňme, že austrálski vedci dokázali, že fyzická aktivita môže pomôcť pri prekonávaní miernej až stredne ťažkej depresie.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA