Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Biden a Macron sa stretnú v Paríži, budú hovoriť o Izraeli a Ukrajine

Zverejnené:

Upravené: 8. júna 2024 o 8:46

202

Zdroj: Newsbook.com

REKLAMA

Globalnews

Bezprostredne po oslavách 80. výročia vylodenia spojencov v Normandii bude francúzsky prezident Emmanuel Macron v sobotu hostiť amerického prezidenta Joea Bidena na štátnej návšteve, ktorá sa bude niesť v znamení pompéznosti a prehliadky, ako aj rokovaní o obchode, Izraeli a Ukrajine.

Informovala o tom agentúra Reuters.

Obaja prezidenti, ktorí majú vrúcny vzťah napriek minulému napätiu okolo ponorkovej dohody s Austráliou, sa zúčastnia uvítacieho ceremoniálu so svojimi manželkami pri ikonickom Víťaznom oblúku a prehliadky na Champs-Elysées, po ktorej bude nasledovať politické stretnutie, po ktorom bude nasledovať večera.

Biden prijal Macrona na štátnej návšteve Bieleho domu v roku 2022.

„Francúzsko je… náš najstarší a jeden z našich najhlbších spojencov. A toto bude dôležitý moment na opätovné potvrdenie tohto spojenectva, ale aj na pohľad do budúcnosti a na to, čo musíme urobiť spoločne,“ povedal novinárom začiatkom tohto týždňa poradca pre národnú bezpečnosť USA Jake Sullivan.

Sullivan povedal, že rozhovory medzi oboma prezidentmi sa dotknú vojny Ruska proti Ukrajine, vojny Izraela s Hamasom v Gaze, spolupráce v indicko-tichomorskom regióne, ako aj politických otázok od zmeny klímy až po umelú inteligenciu a dodávateľské reťazce.

Hovorca Bieleho domu John Kirby uviedol, že obe krajiny oznámia plán spolupráce pri presadzovaní práva a poriadku na mori a americká pobrežná stráž a francúzske námorníctvo budú diskutovať o zvýšenej spolupráci.

Očakáva sa, že Biden a Macron budú diskutovať aj o posilnení NATO a obaja prisľúbili, že ich krajiny budú podporovať Ukrajinu, hoci sa ešte nedohodli na pláne použiť zmrazené ruské aktíva na pomoc Kyjevu.

V piatok sa Biden v Paríži stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ospravedlnil sa za niekoľkomesačné oneskorenie amerického Kongresu pri schvaľovaní najnovšieho balíka pomoci a Zelenskyj vystúpil vo francúzskom Národnom zhromaždení.

Počas prejavu na americkom cintoríne v Normandii vo štvrtok, na výročie vylodenia spojencov proti nacistickým nemeckým okupantom na francúzskych plážach počas druhej svetovej vojny, Biden vyzval západné štáty, aby pokračovali v kurze podpory Ukrajiny.

V piatok sa v Paríži uskutočnilo aj stretnutie Zelenského a Macrona. Prezidenti podpísali dohody o pomoci pri obnove ukrajinskej kritickej infraštruktúry.

Emmanuel Macron povedal, že najmenej niekoľko ďalších krajín súhlasí s možnosťouvyslania inštruktorov na Ukrajinu na výcvik mobilizovaných ukrajinských vojakov.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA