Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Biden a Si Ťin-pching sa prvýkrát osobne stretnú, potvrdil to Biely dom

Zverejnené:

Upravené: 11. novembra 2022 o 8:44

327

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Americký prezident Joe Biden sa v pondelok prvýkrát osobne zíde s čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom. Oznámil to dnes Biely dom. Obaja prezidenti budú v Indonézii na summite skupiny veľkých svetových ekonomík G20. Prvé osobné stretnutie za Bidenovho prezidentského mandátu sa uskutoční v čase rastúceho napätia medzi Spojenými štátmi a Čínou, najmä kvôli Taiwanu a vzájomným obchodným vzťahom.

Podľa hovorkyne Bieleho domu Karine Jeanovej-Pierreovej bude predmetom rokovaní snaha udržať a prehĺbiť komunikáciu oboch krajín a rozvoj spolupráce tam, kde sa záujmy Washingtonu a Pekingu zhodujú. Najmä v nadnárodných témach týkajúcich sa celého sveta.

Biely dom stretnutie pripravoval niekoľko týždňov, uviedla agentúra AP. Biden v stredu pred novinármi povedal, že chce s čínskym prezidentom hovoriť popri narastajúcom napätí medzi oboma krajinami kvôli Taiwanu aj o obchodných praktikách, o vzťahoch Číny k Rusku a o ďalších otázkach.

„Chcem, aby sme si v rozhovore ujasnili svoje vzájomné limity. Budem sa snažiť pochopiť, čo on považuje za kritické národné záujmy Číny, a oznámiť, aké sú kritické záujmy Spojených štátov. Budem tiež chcieť zistiť, či sú tieto záujmy vo vzájomnom rozpore,“ povedal Biden.

Putin nedorazí na summit G20 na Bali, zastúpi ho šéf diplomacie Lavrov

Zástupca americkej administratívy sa dnes podľa AP snažil očakávania od americko-čínskeho summitu mierniť. S vydaním spoločného vyhlásenia sa podľa neho nepočíta. Bidenovi ide podľa tohto zdroja skôr o vytvorenie priestoru na nadviazanie vzťahov.

Bidenov bezpečnostný poradca Jake Sullivan povedal, že Spojené štáty budú o výsledku rokovaní oboch prezidentov informovať Taiwan. Cieľom Washingtonu je podľa Sullivana docieliť to, aby sa Taiwan cítil istý americkou podporou.

Joe Biden a Si Ťin-pching sa stretli v rokoch 2011 a 2012, keď boli obaja vo funkcii viceprezidenta. Od Bidenovho nástupu do Bieleho domu si päťkrát telefonovali alebo viedli videohovor, uviedla agentúra AP.

Sullivan tiež povedal, že sa Biden v čase svojej ázijskej cesty chce stretnúť s juhokórejským prezidentom Jun Sok-jolom a hovoriť s ním o hrozbe, ktorú predstavuje Severná Kórea. Biely dom sa obáva, že Severná Kórea chystá ďalší jadrový test.

Trump zúri nad výsledkami utorkových volieb do Kongresu

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA