Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Rusko chystá test torpéda s jadrovým pohonom

Zverejnené:

Upravené: 11. novembra 2022 o 8:58

318

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Rusko sa v posledných týždňoch pripravovalo na test torpéda s jadrovým pohonom, zatiaľ ho ale nevykonalo. Vo štvrtok to uviedla stanica CNN s odkazom na svoje zdroje. 

Do príprav sa podľa nich zapojila aj ponorka Belgorod, ktorá dokáže odpaľovať podvodné drony vrátane obávaného torpéda Poseidon.

Plavidlá podľa zdrojov CNN v minulom týždni opustili testovaciu zónu v Severnom ľadovom oceáne a mieria späť k prístavu bez toho, aby vykonali odpálenie torpéda. USA sa domnievajú, že testu sa do cesty postavili technické ťažkosti.

„Môžeme to vnímať ako súčasť širšieho obrázku a súčasnej ruskej armádnej praxe, kedy boli na Ukrajinu vyslaní zle vycvičení a nedostatočne vybavení vojaci,“ povedal CNN nemenovaný západný diplomat.

„Ruský vojenský priemysel prechádza ťažkými časmi a možno tiež pozorovať, že dopady na vojenský tovar založený na špičkových technológiách majú západné sankcie,“ povedal.

Útočník v Bruseli napadol nožom policajta, jeden zomrel

Rusi by sa mohli pokúsiť o nový test torpéda. Vody v testovacej oblasti ale čoskoro začnú zamŕzať, takže časové okno, kedy ho bude možné vykonať, sa zúži, podotkli zdroje stanice. Test torpéda by pravdepodobne vyvolal ďalšie napätie v americko-ruských vzťahoch.

Washington aj jeho západní spojenci v poslednej dobe totiž pozorne sledujú akékoľvek náznaky toho, že by sa Rusko mohlo pripravovať na použitie jadrovej zbrane vo vojne na Ukrajine. Ostro sledované sú aj možné testy torpéda Poseidon.

O existencii tohto podvodného dronu, ktorý je schopný niesť tak konvenčnú, ako aj jadrovú nálož, prvýkrát informoval v roku 2018 ruský prezident Vladimír Putin. Vďaka jadrovému pohonu má Poseidon neobmedzený dosah. USA ale neočakávajú, že by jeho test zahŕňal odpálenie jadrového zariadenia.

Ponorku Belgorod, ktorá môže torpédo odpaľovať, má ruské námorníctvo v užívaní od júna. S dĺžkou 185 metrov je aktuálne najväčšou ponorkou na svete.

Biden a Si Ťin-pching sa prvýkrát osobne stretnú, potvrdil to Biely dom

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA