Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Británia úspešne vypustila do vesmíru prvý vojenský satelit

Zverejnené:

Upravené: 17. augusta 2024 o 11:53

164

Zdroj: Pixabay.com

REKLAMA

Globalnews

Britský satelit na podporu vojenských operácií bol včera v noci úspešne vypustený do vesmíru.

Satelit s názvom Tyche je prvým satelitom vesmírneho veliteľstva Spojeného kráľovstva, ktorý dokáže robiť denné snímky a videá zemského povrchu.

Satelit posilní spravodajské, sledovacie a prieskumné schopnosti Spojeného kráľovstva.

„Ako ukázal konflikt na Ukrajine, využitie vesmíru je pre vojenské operácie kľúčové. Tyche je prvým satelitom, ktorý bude vypustený ako súčasť vesmírneho spravodajského a sledovacieho programu ministerstva obrany, ktorý umožňuje vytvorenie konštelácie satelitov a pomocných pozemných systémov do roku 2031,“ uviedlo britské ministerstvo obrany vo vyhlásení.

Tieto satelity budú podporovať nielen vojenské operácie, ale prispievajú aj k ďalším vládnym úlohám vrátane monitorovania prírodných katastrof, vývoja mapovacích informácií, monitorovania životného prostredia a sledovania účinkov zmeny klímy na celom svete.

Satelit Tyche, navrhnutý a vyrobený v Spojenom kráľovstve na základe zmluvy v hodnote 22 miliónov libier medzi spoločnosťami Defence Equipment & Support a Surrey Satellites Technology Limited (SSTL), je prvým satelitom v úplnom vlastníctve ministerstva obrany.

SSTL prijal prvé signály z Tyche, čo je veľkosť práčky, niekoľko hodín po vzlete, čo potvrdilo úspešné spustenie.

Spoločnosť Tyche, ktorá pôsobí na nízkej obežnej dráhe Zeme päť rokov, bude poskytovať včasné satelitné snímky na podporu ozbrojených síl Spojeného kráľovstva.

Tyche bol vypustený zo základne vesmírnych síl Vandenberg v Kalifornii spoločnosťou SpaceX na opakovane použiteľnej rakete Falcon 9 ako súčasť misie Transporter 11.

Ako bolo oznámené, Kráľovské letectvo Veľkej Británie plánuje vo Walese rozmiestniť radarovú stanicu na sledovanie satelitov vo vesmíre s cieľom čeliť vesmírnym hrozbám z Číny a Ruska.

Pentagon tento rok agresívne rozširuje svoje kapacity vo vesmírnej vojne, pretože verí, že rýchly pokrok Číny a Ruska vo vesmírnych operáciách predstavuje rastúcu hrozbu pre americké satelity na obežnej dráhe.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA