Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Čínska posádka Shenzhou 14 sa po šiestich mesiacoch na vesmírnej stanici vrátila domov

Zverejnené:

Upravené: 5. decembra 2022 o 13:18

287

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Traja astronauti Shenzhou 14, Chen Dong, Liu Yang a Cai Xuzhe, dorazili dnes do Pekingu. Títo astronauti sa 4. decembra večer bezpečne vrátili na Zem po šesťmesačnej misii na vesmírnej stanici na obežnej dráhe Zeme.

Návratový modul s touto trojicou na palube pristál po asi deväťhodinovej ceste na mieste pristátia Dongfeng v severnej čínskej autonómnej oblasti Vnútorné Mongolsko o 20:00 hod. pekinského času. Potom, čo lekársky tím čakajúci na mieste potvrdil, že všetci traja astronauti sú v dobrom zdravotnom stave, označila Čína misiu Shenzhou 14 za úplný úspech.

Chen Dong, veliteľ misie, bol prvý, kto vystúpil z návratového modulu. „Cítim sa tak hrdý na svoju krajinu,“ povedal. Nasledovala ho Liu Yang, ktorá povedala, že to bol nezabudnuteľný zážitok žiť na vesmírnej stanici, ale je rada, že sa vrátila do objatia materskej krajiny, a od čínskeho vesmírneho programu sa dá vždy očakávať viac.

Cai Xuzhe, pre ktorého to bol prvý let do vesmíru, vystúpil z návratového modulu ako posledný. Povedal, že si užíval najkrajšie výhľady na vesmír a dúfa, že sa opäť vráti do domova vo vesmíre.

Posádka Shenzhou 14, ktorá odštartovala do vesmíru 5. júna tohto roku, bola označovaná za „posádku s najviac úlohami“ v čínskom vesmírnom programe s ľudskou posádkou.

Keď dorazili na obežnú dráhu, vesmírna stanica mala iba jeden modul – jadrový modul Tianhe. Počas svojho šesťmesačného pobytu táto trojica v júli privítala laboratórny modul Wentian a potom v októbri aj laboratórny modul Mengtian, a bola tak svedkom vzniku základného trojmodulového „vesmírneho domova“ v tvare T.

Misia vykonala tri výstupy do voľného vesmíru (EVA) a počas posledného výstupu vybudovala vonkajší most, ktorý spája tri moduly vesmírnej stanice.

Tiež privítala nákladnú loď Tianzhou 5 a vesmírnu loď Shenzhou 15 s posádkou, čím uskutočnila prvú výmenu posádky v čínskej vesmírnej stanici na obežnej dráhe s astronautmi Shenzhou 15.

»Traja astronauti si počas misie viedli veľmi dobre a prejavili svoje mimoriadne duševné a fyzické vlastnosti. Myslím, že títo dobre vycvičení astronauti vytvorili dobrý príklad,“ povedal Huang Weifen , vedúci systému čajkonautov čínskeho vesmírneho programu s ľudskou posádkou.

Iránsky generálny prokurátor oznámil zrušenie mravnostnej polície

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA