Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

V Belgicku začína súd s teroristami z bruselského letiska a metra. Proces je najväčší v dejinách krajiny

Zverejnené:

Upravené: 5. decembra 2022 o 13:44

621

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Po niekoľkých týždňoch odkladov v Belgicku začína hlavné pojednávanie v procese s páchateľmi teroristických útokov, pri ktorých v marci 2016 prišlo o život 32 ľudí a stovky ďalších utrpeli zranenia. Medzi desiatimi obžalovanými sú aj Mohamed Abrini a Salah Abdeslam, ktorí už boli tento rok vo Francúzsku odsúdení na doživotný trest za teroristické útoky v Paríži z roku 2015. Pri nich zahynulo 130 ľudí. Megaproces sa bude konať v bývalej centrále NATO.

„Proces je veľmi sledovaný, podľa médií sa jedná o najväčšiu kauzu v histórii belgickej justície,“ uviedol spravodajca ČT Petr Obrovský. Súd podľa neho potrvá rozhodne niekoľko mesiacov. „Najčastejšie hovorí aj o tom, že rozsudok môžeme očakávať niekedy v lete budúceho roka.“

Žiadna bežná súdna budova nebola považovaná za bezpečnú alebo dostatočne veľkú pre stovky žalobcov, svedkov a novinárov, ktorí sa na líčení plánujú zúčastniť. Očakáva sa, že svedčiť bude viac ako 370 ľudí, z ktorých sa mnohí stále vyrovnávajú s fyzickými a psychickými traumami.

Iránsky generálny prokurátor oznámil zrušenie mravnostnej polície

Útoky na letisku aj v metre

V belgickej metropole sa 22. marca 2016 počas rannej dopravnej špičky odpálili traja samovražední atentátnici. Pri dvojitom samovražednom útoku na letisku Zaventom zahynulo šestnásť ľudí a ďalších šestnásť zomrelo pri atentáte v stanici metra Maalbeek. Najsmrteľnejšie teroristické útoky v dejinách Belgicka si tiež vyžiadali 340 zranených.

Medzi desiatimi obžalovanými figuruje šesť rovnakých mien ako v procese, v ktorom boli tento rok vo Francúzsku odsúdení páchatelia teroristických útokov z roku 2015 a ich pomocníci. Pred súdom stane deväť mužov, desiaty je považovaný za mŕtveho a bude súdený v neprítomnosti. Osem mužov je obžalovaných z 32 prípadov vraždy, pokusov o vraždu ďalších 695 ľudí a z účasti na zločinnom spolčení. Deviaty muž je obžalovaný len zo zločinného zoskupenia.

Začatie procesu sa pretiahlo

Predsedajúca sudkyňa Laurence Massartová vyberala dvanásťčlennú porotu zo zhruba tisícky belgických občanov, ktorí budú účasťou na pojednávaní plniť svoju občiansku povinnosť. Všetci obžalovaní odmietli, aby boli počas procesu fotografovaní. Massartová ale povolila zhotovovanie kresieb.

Proces, ktorého náklady vrátane stavebných úprav sa odhadujú na 20 až 25 miliónov eur, má dvojmesačné oneskorenie kvôli sporu o adekvátnosti sklenených boxov pre obžalovaných, ktoré ich právnici prirovnali ku klietkam pre zvieratá. Obhajobe vadilo, že obžalovaní mali byť pôvodne umiestnení v samostatných oddelených boxoch. Súd preto nariadil ich prepracovanie a všetci obžalovaní budú v spoločnom priestore, ktorý od zvyšku siene oddeľuje sklo.

Čínska posádka Shenzhou 14 sa po šiestich mesiacoch na vesmírnej stanici vrátila domov

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA