Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Egypt plánoval tajne dodávať rakety Rusku

Zverejnené:

Upravené: 11. apríla 2023 o 11:09

207

Zdroj: Newsbook.com

REKLAMA

Globalnews

Tajné americké dokumenty ukazujú, že egyptský prezident Abdel Fattah al-Sisi plánoval vo februári vyrobiť 40 rakiet pre Rusko a nariadil úradníkom, aby udržali výrobu a dodávku rakiet v tajnosti, „aby sa vyhli problémom so Západom“.

Zdroj: The Washington Post

Podľa uniknutého spravodajského dokumentu USA prezident Egypta, ktorý je jedným z najbližších spojencov USA na Blízkom východe a najväčším príjemcom americkej pomoci, nedávno nariadil podriadeným vyrobiť až 40 <> rakiet na tajnú prepravu do Ruska.

Uvádza sa, že časť tajného dokumentu, ktorý je datovaný 17. februára, sumarizuje pravdepodobné rozhovory medzi Sisim a vysoko postavenou egyptskou armádou a tiež spomína plány na dodávku delostreleckých granátov a strelného prachu Rusku. V dokumente Sisi nariaďuje úradníkom, aby udržali výrobu a dodávky rakiet v tajnosti, „aby sa vyhli problémom so Západom“.

WP získal dokument z množstva tajných obrázkov súborov zverejnených vo februári a marci na Discorde, populárnej chatovacej aplikácii medzi hráčmi. Predtým dokument nebol nahlásený.

Predstaviteľ americkej vlády, ktorý hovoril s publikáciou pod podmienkou anonymity, povedal, že „nevieme nič o implementácii tohto plánu“. „Nevideli sme to (dodávky rakiet z Egypta do Ruska – pozn. red.) Stalo sa,“ dodal.

WP poznamenáva, že „poskytovanie zbraní Rusku pre vojnu na Ukrajine by bolo potenciálne výbušným gambitom pre Egypt, ktorý napriek prehlbovaniu vzťahov s Moskvou zostáva v záujme partnerstva so Spojenými štátmi, ktoré už desaťročia poskytujú krajine viac ako 1 miliardu dolárov ročne v bezpečnostnej pomoci.“

Dokument výslovne nehovorí, prečo má Rusko záujem o získanie rakiet, ale jeho armáda míňa obrovské množstvo munície a vláda USA tvrdí, že Severná Kórea tajne dodáva Rusku delostrelecké granáty a Čína zvažuje urobiť to isté.

Americký senátor Chris Murphy, ktorý je členom výboru pre zahraničné veci a rozpočtové prostriedky, povedal, že „Egypt je jedným z našich najstarších spojencov na Blízkom východe,“ a preto „ak je pravda, že Sisi tajne vyrába rakety pre Rusko, ktoré môžu byť použité na Ukrajine, mali by sme vážne premýšľať o stave našich vzťahov“.

Sarah Margonová, riaditeľka zahraničnej politiky v Nadácii otvorenej spoločnosti a jediná nominantka Bidenovej administratívy na najvyššiu funkciu ministerstva zahraničných vecí pre ľudské práva, uviedla, že „úmyselný predaj a dodávky rakiet ruskej vláde, ktorá spáchala také očividné vojenské a iné brutálne zločiny, je jednoducho neprijateľný, najmä pre údajne blízkeho spojenca USA.“

Ako poznamenáva WP, dokument popisuje, že 1. februára Sisi vydal rozkaz udržať dodávky rakiet v tajnosti, aby sa „vyhol problémom so Západom“ a povedal mužovi, ktorý je označovaný ako Salah al-Din, že pracovníci továrne by mali byť informovaní, že granáty boli určené pre egyptskú armádu.

Salah al-Din je, ako naznačujú noviny, s najväčšou pravdepodobnosťou Mohammed Salah al-Din, štátny tajomník pre vojnovú výrobu.

Strelný prach navrhnutý Ruskou federáciou, ktorý je uvedený v dokumente, by pochádzal z „továrne 18“ – takzvanej chemickej továrne, ktorá existuje už niekoľko desaťročí, píšu noviny.

Podľa WP dokument cituje Salaha al-Dina, ktorý povedal, že „nariadi svojim ľuďom, aby v prípade potreby pracovali na zmeny, pretože to je to najmenej, čo môže Egypt urobiť, aby poďakoval Rusku za pomoc poskytnutú skôr“. Okrem toho dokument cituje Salaha al-Dina, ktorý povedal, že Rusi mu povedali, že sú pripravení „kúpiť čokoľvek„. Z dokumentu nie je jasné, čo presne bola predchádzajúca ruská pomoc, poznamenávajú noviny.

Dokument podľa WP tiež cituje egyptského prezidenta, ktorý povedal, že zvažuje predaj „bežného tovaru“ do Číny, aby vytvoril priestor pre „väčšiu produkciu Sakr 45“. Hovoríme o 122 mm škrupinách, ktoré sa vyrábajú v Egypte.

V dokumente sa výslovne neuvádza, či rakety, ktoré sa majú vyrobiť pre Rusko, boli Sakr 45, ale takéto rakety by boli kompatibilné s ruskými raketovými systémami Grad s viacnásobným odpaľovaním.

Hoci dokument nešpecifikuje, ako vláda USA získala podrobnosti o diskusiách, zdá sa, že niektoré informácie obsiahnuté v nedávno zverejnených dokumentoch pochádzajú z radarového prieskumu, ktorý používa technické prostriedky na zachytenie komunikácie. Americká vláda má už dlho dostatok príležitostí odpočúvať a zachytávať komunikáciu zahraničných lídrov, píše WP.

Treba poznamenať, že rozhovor za účasti Sisiho 1. februára sa uskutočnil niekoľko dní po tom, čo sa minister zahraničných vecí USA Antony Blinken stretol s egyptským prezidentom počas návštevy Káhiry. Bezprostredne po Blinkenovej návšteve odcestoval egyptský minister zahraničných vecí Sameh Shoukry do Moskvy na rozhovory s ruskými lídrami.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA