Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Európska únia súčasne so Spojenými štátmi mení veľvyslanca v Rusku

Zverejnené:

Upravené: 5. septembra 2022 o 12:19

407

Zdroj: solmar.es

REKLAMA

Globalnews

Európska únia mení svojho veľvyslanca v Rusku v súlade so Spojenými štátmi – prácu dokončil nemecký diplomat Marcus Ederer.

2. septembra Ederer v rozhovore pre RTVI povedal, že sa rozhodol opustiť úrad. „Odchádzam zo svojho postu s pokojnou dušou. Myslím, že som urobil, čo som mohol,“ povedal.

Zdroj ruskej agentúry TASS potvrdil informácie, že diplomat už opustil Ruskú federáciu. Jeho post čoskoro prevezme diplomat z Francúzska.

„Plánuje sa zmena vedúceho misie EÚ v Moskve. Marcus Ederer opustil Rusko a v blízkej budúcnosti bude túto pozíciu zastávať bývalý francúzsky veľvyslanec v Malajzii Roland Galarag. Jeho vymenovanie do tejto funkcie schválil v júni vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell,“ uviedol partner ruskej agentúry.

Podľa neho „EÚ napriek vojne na Ukrajine dodržiava stanovisko k potrebe zachovať otvorené diplomatické kanály komunikácie s Moskvou“.

4. septembra veľvyslanectvo USA v Ruskej federácii oznámilo, že americký veľvyslanec John Sullivan dokončil svoju prácu vedúceho americkej diplomatickej misie v Rusku a opustil Moskvu.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA