Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Facebook príde o 13 percent zamestnancov. 11 tisíc ľudí dostane vyhadzov

Zverejnené:

Upravené: 9. novembra 2022 o 14:16

414

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Americká internetová spoločnosť Meta Platforms prepustí viac ako 11.000 ľudí, čo je zhruba 13 percent jej pracovnej sily. Firma to uviedla v povinnom oznámení pre americkú Komisiu pre cenné papiere a burzy (SEC). V tomto roku ide o jedno z najmasovejších prepúšťaní v technologickom sektore.

Meta, ktorá je majiteľom sociálnych sietí Facebook a Instagram či komunikačnej služby WhatsApp, zápasí s rastúcimi nákladmi a slabším záujmom inzerentov. „Nielenže sa on-line obchodovanie vrátilo k skorším trendom, ale makroekonomický pokles, zvýšená konkurencia a strata reklamných signálov spôsobili, že máme oveľa nižšie príjmy, než som očakával,“ uviedol v správe zamestnancom generálny riaditeľ Mark Zuckerberg. „Pomýlil som sa a beriem za to zodpovednosť,“ dodal.

Takto masové prepúšťanie je prvé v 18-ročnej histórii firmy. Iné technologické spoločnosti ako Microsoft alebo Twitter už tento rok prepustili ďalšie tisíce zamestnancov. Technológiám a ich akciám sa darilo v čase pandémie. V tomto roku sa ich ale veľmi nepriaznivo dotýka vysoká inflácia a rýchlo rastúce úrokové sadzby.

Zuckerberg zdôraznil, že firma sa musí stať kapitálovo efektívnejšou a uviedol, že spoločnosť presunie zdroje do „oblastí rastu s vysokou prioritou“, ako je jeho vyhľadávač AI, reklama a obchodné platformy, ale aj jeho projekt metaverse, teda virtuálneho vesmíru.

Meta uviedla, že prepusteným zamestnancom zaplatí odstupné vo forme 16 týždňov základnej mzdy plus dva ďalšie týždne za každý rok služby vo firme a preplatí zostávajúce platené voľno. Zamestnancom budú uhradené náklady na zdravotnú starostlivosť počas ďalších šiestich mesiacov.

Akcie Mety tento rok stratili viac ako dve tretiny svojej hodnoty. Po oznámenom prepúšťaní pred začiatkom dnešného obchodovania pridávali zhruba tri percentá.

Maďarsko odmietlo financovať dlhodobý program podpory pre Ukrajinu

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA