Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Maďarsko odmietlo financovať dlhodobý program podpory pre Ukrajinu

Zverejnené:

Upravené: 7. novembra 2022 o 20:15

656

Zdroj: magyarhirlap.hu

REKLAMA

Globalnews

Maďarský minister zahraničných vecí Peter Szijjártó uviedol, že jeho krajina nepodporí plán dlhodobej finančnej podpory pre Ukrajinu, ktorý deň predtým oznámila predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Povedal to v pondelok Szijjártó na stretnutí ministrov zahraničných vecí krajín Stredoeurópskej iniciatívy v Bulharsku.

Ako vysvetlil vedúci maďarského ministerstva zahraničných vecí, Budapešť už Ukrajine poskytla značnú finančnú pomoc a je pripravená v tom pokračovať aj v budúcnosti. Maďarsko však nepodporí dlhodobý spoločný úverový plán, pretože sa počas pandémie COVID-19 ukázal ako neúčinný.

Szijjártó dodal, že maďarská vláda vynaložila „desiatky a stovky miliónov eur“ na podporu zdravotníckych, vzdelávacích, kultúrnych a cirkevných inštitúcií na Ukrajine.

Putin klame, mobilizácia v Rusku nepriniesla očakávané výsledky

„Sme pripravení pokračovať vo finančnej podpore na bilaterálnom základe na základe bilaterálnej dohody medzi Ukrajinou a Maďarskom. Určite však nepodporíme žiadne spoločné pôžičky EÚ v tejto oblasti,“ uviedol.

Šéf maďarskej diplomacie opäť kritizoval sankcie uvalené Európskou úniou na Rusko, pretože podľa nich nepoškodzujú Moskvu a predovšetkým zasahujú len Európanov.

V predvečer predsedu Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej diskutoval s prezidentom Volodymyrom Zelenským o poskytnutí finančnej podpory Ukrajine v nadchádzajúcich mesiacoch.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA