Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Fínsko analyzovalo, či únik metánu z plynovodu Nord Stream ohrozuje globálnu klímu

Zverejnené:

Upravené: 27. apríla 2024 o 18:57

99

Zdroj: Newsbook.com

REKLAMA

Globalnews

Fínsky meteorologický ústav tvrdí, že množstvo metánu, ktoré uniklo z poškodeného plynovodu Nord Stream v roku 2022, pravdepodobne nebude mať výrazný vplyv na klímu na celom svete.

Informoval o tom portál Politico.

V septembri 2022 explodovali tri zo štyroch potrubí podmorských plynovodov Nord Stream 1 a Nord Stream 2 z Ruska do Nemecka. To viedlo k uvoľneniu metánu cez Baltské more do životného prostredia, čo vyvolalo obavy z ekologickej katastrofy.

V piatok fínsky meteorologický inštitút uviedol, že zatiaľ čo množstvo emitovaného metánu – 330 kiloton podľa ich odhadov – je mimoriadne množstvo na jednu nehodu, v globálnom meradle je „nepravdepodobné, že by to viedlo k akýmkoľvek viditeľným účinkom na klímu“.

V čase úniku Jeffrey Kargel, vedúci vedec v Inštitúte planetárneho výskumu v Tucsone v Arizone, povedal publikácii, že „únik bol skutočne alarmujúci“. Napriek tomu, že množstvo strateného plynu „je zjavne veľké… Toto nie je klimatická katastrofa, ako by sa mohlo zdať.“

Nemecko, Švédsko a Dánsko začali samostatné vyšetrovanie incidentu. Všetky tri krajiny rozhodli, že to bolo kvôli sabotáži.

Pripomeňme, že v marci 2023 sa v západných médiách objavili materiály, ktoré naznačujú, že za výbuchom plynovodov by mohli byť mimovládne skupiny, medzi ktoré by mohli patriť Rusi a Ukrajinci. Neskôr médiá tvrdili, že holandská spravodajská služba sa údajne dozvedela o sabotážnom pláne Ukrajincov a varovala pred ním Spojené štáty.

Ukrajina popiera svoju účasť na bombardovaní Nord Streamu.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA