Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Orbán sa sťažuje na „žalostný stav“ slobody prejavu v Európe

Zverejnené:

Upravené: 27. apríla 2024 o 18:52

93

orban
Zdroj: Newsbook.com

REKLAMA

Globalnews

Maďarský premiér Viktor Orbán sa sťažoval, že stav slobody prejavu v Európe je „žalostný“ na rozdiel od Maďarska, kde ľudia nie sú trestaní za svoje osobné názory.

Orbán to povedal v piatok v rozhlase, citovala ho maďarská nezávislá publikácia Telex.

Orbán sa po dlhej odmlke prvýkrát dostal do éteru štátnej rozhlasovej stanice. Sotva hovoril s vládou kontrolovanými médiami od vypuknutia „pedofilného škandálu“ začiatkom februára. Za posledných 14 rokov si Orbán zvykol poskytovať rozhlasové rozhovory každý piatok a tento rok tak urobil len štyrikrát.

„Sloboda prejavu je v Európe v mizernom stave,“ povedal maďarský premiér a zdôraznil, že politici, univerzity a médiá v Európe sa stali „monochromatickými“.

Odvolal sa na konzervatívnu konferenciu, ktorú tento mesiac zrušili miestne úrady v Bruseli s tým, že „hotely a stravovacie zariadenia boli otvorene ohrozené“.

Orbán povedal, že každý, kto má iný názor v európskych krajinách, ako je všeobecne akceptovaný, riskuje stratu zamestnania.

„Poslucháčom sa to môže zdať ako prehnané, ale na Západe nemôžete len tak niečo zverejniť na Facebooku. Ak sa váš názor líši od hlavného prúdu, riskujete stratu zamestnania. Najvážnejšou časťou toho, čo sa stalo v Bruseli, boli otvorené hrozby, ktoré prišli na cateringovú spoločnosť, ktorá konferenciu obsluhovala,“ povedal Orbán.

Povedal, že v Maďarsku, na rozdiel od Západu, ľudia nie sú trestaní len za svoje vynikajúce názory, a obvinil Brusel, že koná podľa „Sorosovho plánu“, ktorý podrobne opisuje „zničenie Európy“.

Maďarská vláda medzitým kontroluje väčšinu mediálneho priestoru nielen v samotnom Maďarsku, ale aj na územiach susedných krajín, kde žijú veľké maďarsky hovoriace menšiny. Prečítajte si článok otom, ako Orbán vybudoval propagandistické impérium pre zahraničných Maďarov, vrátane Zakarpatska.

Podľa Reportérov bez hraníc mala vláda a vládnuca strana od roku 2022 de facto kontrolu nad 80% médií v Maďarsku. Vláda Viktora Orbána dosiahla tento cieľpomocou trhovo orientovaných právnych nástrojov.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA