Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Fínsko sa v najbližších dňoch stane členom NATO

Zverejnené:

Upravené: 31. marca 2023 o 15:47

357

Zdroj: Blogspot.com

REKLAMA

Globalnews

V najbližších dňoch sa Fínsko oficiálne stane 31. členom NATO po tom, čo Turecko v predvečer posledného zo štátov Aliancie schválilo žiadosť severoeurópskej krajiny o vstup.

Oznámil to generálny tajomník Aliancie Jens Stoltenberg vo svojom piatkovom vyhlásení.

Stoltenberg poznamenal, že všetkých 30 členov NATO ratifikovalo prístupový protokol Fínska. Informoval o rozhovore s fínskym prezidentom Saulim Niinistöom, v ktorom mu zablahoželal k tejto historickej udalosti.

„Fínsko oficiálne vstúpi do našej Aliancie v najbližších dňoch. Vďaka členstvu bude Fínsko bezpečnejšie a NATO silnejšie,“ povedal Stoltenberg.

Stoltenberg poznamenal, že Fínsko má veľmi schopnú silu, rozšírené schopnosti a silné demokratické inštitúcie, takže jeho členstvo prinesie NATO veľa.

Dodal, že sa teší na čo najskoršie privítanie Švédska ako plnoprávneho člena rodiny NATO.

„Spojenci súhlasia s tým, že rýchle dokončenie ratifikačného procesu pre Švédsko bude v záujme všetkých,“ povedal Stoltenberg.

Švédsko a Fínsko požiadali o vstup do NATO vlani v máji po rozsiahlej ruskej invázii na Ukrajinu.

Turecký parlament v piatok večer ratifikoval protokol o vstupe Fínska do Severoatlantickej aliancie. Stalo sa tak po mesiacoch odporu a blokovania snahy Fínska o vstup do NATO.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ešte musí potvrdiť ratifikáciu členstva Fínska. Má na to 15 dní.

Stoltenberg verí, že Švédsko sa ešte pred letom môže stať členom NATO, a to aj napriek tomu, že jeho žiadosť Turecko a Švédsko ešte neratifikovali.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA