Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Blinken a Lavrov spolu telefonicky hovorili prvýkrát od júla 2022

Zverejnené:

Upravené: 2. apríla 2023 o 18:38

333

Zdroj: Getty Images

REKLAMA

Globalnews

Ministri zahraničných vecí Spojených štátov a Ruska Antony Blinken a Sergej Lavrov uskutočnili v nedeľu prvý telefonický rozhovor od júla 2022.

Uviedlo to ruské ministerstvo zahraničných vecí.

V Moskve uviedli, že ministri diskutovali o nezákonnom zadržiavaní novinára amerického vydania The Wall Street Journal Evana Gerškoviča, ktorý bol obvinený zo špionáže, v Rusku.

Lavrov podľa správy ruského ministerstva zahraničných vecí povedal Blinkenovi o „eskalácii“ situácie v médiách a o skutočnosti, že Gerškovič bol údajne „prichytený pri pokuse získať tajné informácie, pričom pod rúškom novinárskeho statusu vykonával zhromažďovanie údajov predstavujúcich štátne tajomstvo“.

„Počas rozhovoru sme sa dotkli aj niektorých aktuálnych otázok bilaterálneho charakteru,“ dodalo ruské ministerstvo bez toho, aby špecifikovalo, o čo ide.

Americké ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo rozhovor medzi Blinkenom a Lavrovom a poznamenalo, že šéf americkej diplomacie vyzval Kremeľ, aby okamžite prepustil Gerškoviča a nezákonne zadržiavaného amerického občana Paula Vilanu.

„Minister zahraničných vecí a minister zahraničných vecí Lavrov diskutovali aj o dôležitosti vytvorenia podmienok, ktoré umožnia diplomatickým misiám vykonávať svoju prácu,“ dodalo ministerstvo.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA