Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Francúzska ultraľavica spustila procedúru impeachmentu Macrona

Zverejnené:

Upravené: 1. septembra 2024 o 15:20

170

Zdroj: Newsbook.com

REKLAMA

Globalnews

Poslanci ultraľavicovej strany „Nesklonené Francúzsko“ pripravili rezolúciu o impeachmente prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý bol obvinený z „uzurpácie“ moci v dôsledku odmietnutia vymenovať za premiéra kandidáta z bloku ľavicových strán Lucy Casteovú.

Oznámila to v sobotu 31. augusta predsedníčka frakcie Nesklonené Francúzsko v Národnom zhromaždení (dolná komora parlamentu) Mathilde Pano.

Podľa Pana bolo v sobotu predloženie uznesenia o začatí procesu impeachmentu prezidenta Francúzska zaslané poslancom Národného zhromaždenia na podpis.

„Macron sa odmieta podriadiť vôli ľudu, takže ho musíme eliminovať!“ dodala na platforme X (Twitter).

V podaní sa tvrdí, že prezidentovo odmietnutie vymenovať za predsedníčku vlády Lucie Kasteovú, nominovanú blokom ľavicových strán Nový ľudový front, ktorý zahŕňa aj Nesklonené Francúzsko, je „vážnym porušením povinnosti rešpektovať vôľu vyjadrenú všeobecným volebným právom“.

„Článok 8 ústavy nehovorí, že prezident „si vyberá premiéra, ktorý sa mu páči“. Jednoducho sa v ňom uvádza, že prezident republiky „vymenúva predsedu vlády“, hovorí sa v ňom.

Postup odvolania hlavy štátu z funkcie je upravený článkom 68 ústavy, je dlhý a zložitý a vyžaduje si súhlas dvoch tretín členov oboch komôr parlamentu a osobitného parlamentného orgánu – Najvyššieho súdu.

Teraz existujú pochybnosti o tom, že Macron bude obžalovaný, keďže ani v tábore ľavice ho spojenci „Neskloneného Francúzska“ nepodporujú.

Ultraľavica predtým oznámila, že sa odmietla zúčastniť na ďalších konzultáciách o vytvorení vlády, obvinila Macrona z „prevratu“ a oznámila protesty na 7. septembra.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA