Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Hurikán Milton zabránil astronautom NASA vrátiť sa na Zem

Zverejnené:

Upravené: 11. októbra 2024 o 14:18

97

Zdroj: Newsbook.com

REKLAMA

Globalnews

Silný hurikán Milton prinútil astronautov NASA zostať na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice.

Posádka kozmickej lode SpaceX Crew Dragon sa mala tento týždeň vrátiť na Zem, no ich príchod sa uskutoční najskôr 13. októbra, píše Space.

„NASA a SpaceX plánujú odpojiť posádku Crew-8 od Medzinárodnej vesmírnej stanice najskôr o 3:05 EST v nedeľu 13. októbra kvôli poveternostným podmienkam a potenciálnemu dopadu hurikánu Milton na Floridský polostrov,“ uviedla vesmírna agentúra 7. októbra.

NASA tiež uviedla, že vedúci misie SpaceX Crew-8 naďalej monitorujú poveternostné podmienky a ďalší brífing o návrate je naplánovaný na 11. októbra.

Astronaut NASA Matthew Dominik, ktorý čaká na návrat na Zem, odfotografoval hurikán Milton z okna SpaceX Crew Dragon Endeavour.

Vesmírna agentúra následne zverejnila časozberné video z Medzinárodnej vesmírnej stanice, ktoré ukazuje „oko“ hurikánu Milton.

Pripomeňme, že hurikán Milton je tropický cyklón z Mexického zálivu rýchlosťou 180 míľ za hodinu (asi 290 km/h), ktorý v súčasnosti zúri v americkom štáte Florida.

Spočiatku bola klasifikovaná ako megabúrka kategórie 3, potom sa zintenzívnila do kategórie 5, ale nakoniec zoslabla na kategóriu 4.

Milton spôsobil záplavy a početné škody. Je to najsilnejší hurikán, ktorý zasiahol Mexický záliv na konci sezóny a šiesty najsilnejší hurikán v Atlantickom oceáne v roku 2024.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA