Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Juhoafrická republika uvažuje o pozvaní Putina na samit cez Zoom, aby ho nezatkla

Zverejnené:

Upravené: 1. mája 2023 o 18:04

272

FOTO: TLAČOVÁ SLUŽBA PREZIDENTA RUSKEJ FEDERÁCIE

REKLAMA

Globalnews

Juhoafrická republika pozve ruského diktátora Vladimira Putina, aby sa zúčastnil na summite BRICS cez Zoom, a nie osobne, po tom, čo ICC vydal zatykač na ruského prezidenta.

Zdroj: Sunday Times

Juhoafrická republika pozve Putina, aby sa zúčastnil na summite cez Zoom, a nie osobne, po tom, čo Pretória požiadala o právnu radu o svojom záväzku zatknúť ruského vodcu, ktorého Medzinárodný trestný súd obvinil z vojnových zločinov.

Putin bol pozvaný na summit hláv piatich krajín. Hovoríme o Brazílii, Rusku, Indii, Číne a Južnej Afrike.

Juhoafrická republika odmietla podporiť sankcie proti Rusku alebo odsúdiť jeho agresiu na Ukrajine.

Nedávne vydanie zatykača na Putina Medzinárodným trestným súdom, ktorý ho obvinil z násilnej deportácie ukrajinských detí z Ruskom okupovaného územia, postavilo juhoafrickú vládnucu stranu do nepríjemnej pozície.

Juhoafrická republika patrí medzi signatárov Rímskeho štatútu, ktorý ju zaväzuje dodržiavať rozhodnutia Medzinárodného trestného súdu.

Minulý týždeň juhoafrický prezident vymenoval špeciálny vládny výbor na čele s viceprezidentom krajiny, ktorý by mal preskúmať možnosti pre úrady konať v dôsledku vydania zatykača na Putina.

Podľa zdroja publikácie výbor nebude schopný nájsť iné možnosti ako Putinovu účasť na summite prostredníctvom videospojenia z Moskvy.

Vysokí juhoafrickí predstavitelia potvrdili, že Pretória o tom rokuje s Moskvou.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA