Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Merkelová vyzvala na „nezužovanie myšlienok“ pri hľadaní riešenia na ukončenie vojny na Ukrajine

Zverejnené:

Upravené: 1. mája 2023 o 18:09

272

large merkelova adaa
Zdroj: Newsbook.com

REKLAMA

Globalnews

Bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová odporučila, aby ste pri hľadaní riešenia na ukončenie ruskej vojny na Ukrajine „príliš nezužovali svoje myšlienky“.

Informuje o tom ZDF.

Merkelová vystúpila na podujatí na knižnom veľtrhu v Lipsku a vyzvala na otvorenú diskusiu s cieľom ukončiť ruskú útočnú vojnu proti Ukrajine.

„Je to pre mňa dôležité a vždy som sa snažil príliš nezužovať naše obzory. Keď niekto ako Wolfgang Ischinger, bývalý šéf Mníchovskej bezpečnostnej konferencie, povie, že musíte myslieť na skutočnosť, že v určitom okamihu budete musieť rokovať, nemusíte na neho okamžite syčať,“ povedala Merkelová.

Merkelová tiež obhajovala svoju politiku v Rusku a rozhodnutia v oblasti energetickej politiky, ktoré urobili Nemecko silne závislým od ruského plynu.

„Uprednostnil by som, keby sa plyn dovážal z Veľkej Británie a Nórska, ako sme to robili predtým, a z Holandska. Ale už neboli k dispozícii. Otázka pre nás znela: drahší LNG – o tretinu drahší – alebo lacnejší ruský plyn,“ povedala.

Merkelová neodpovedala na otázku, prečo je pre ňu pri spätnom pohľade nepríjemné priznať chyby. „Úprimne povedané, neviem, či to bude mať upokojujúci účinok, ak poviem niečo, na čo som teraz nemyslela, len aby som teraz priznala chybu,“ povedala Merkelová.

Pripomeňme, že Merkelová dostala Spolkový kríž Rádu za zásluhy – najvyššie štátne ocenenie Nemecka, ktoré pred ňou bolo udelené len dvom bývalým predsedom vlád.

Merkelová sa stala prvou ženou na poste spolkovej kancelárky Nemecka, ktorú zastávala v rokoch 2005 až 2021. Počas svojho funkčného obdobia bola považovaná za jednu z najvplyvnejších političiek v Európe a vo svete.

Po totálnej invázii na Ukrajinu však Merkelová začala byť ostro kritizovaná za to, že upokojuje Rusko, zvyšuje závislosť od ruského plynu a odmieta priznať svoje chyby v úrade.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA