Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Macron vyzval „centristov“, aby sa zjednotili a zabránili tak víťazstvu krajnej pravice

Zverejnené:

Upravené: 12. júna 2024 o 14:36

244

Zdroj: Newsbook.com

REKLAMA

Globalnews

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval podmienečne umiernené politické sily, aby spojili sily pred predčasnými parlamentnými voľbami a zabránili tak víťazstvu krajnej pravice.

Informovala o tom agentúra AP.

Macron apeloval na svoje rozhodnutie rozpustiť Národné zhromaždenie a usporiadať doplňovacie voľby.

Prezident vysvetlil, že „nemôže ignorovať novú politickú realitu“, ktorá sa vyvinula po drvivej porážke proprezidentských síl vo voľbách do Európskeho parlamentu a triumfálnom výsledku pravicovo-populistického Národného zhromaždenia, ktoré získalo dvakrát toľko hlasov.

Macron vyzval „ľudí dobrej vôle, ktorí dokážu povedať nie extrémom, aby sa zjednotili a vybudovali spoločný projekt“ pre krajinu.

Kritizoval „neprirodzené spojenectvá na dvoch extrémnych póloch, kde prakticky neexistuje dohoda o ničom inom ako o rozdelení pozícií a ktoré nebudú schopné realizovať žiadny program“ – odkazujúc na zjednotenie ľavice a vyhlásenie vodcu pravicových „republikánov“ o jeho pripravenosti blokovať so stranou Le Penovej (za čo ho mnohí vplyvní členovia strany napadli).

Emmanuel Macron tiež opäť poprel správy o možnosti svojej rezignácie v prípade slabých výsledkov jeho strany v predčasných parlamentných voľbách, ktoré oznámil.

Prieskumy verejnej mienky ukazujú, že krajne pravicové Národné zhromaždenie má všetky šance na víťazstvo v predčasných voľbách, ale bez absolútnej väčšiny.

Pripomeňme, že Macron rozpustil francúzsky parlament 9. júna kvôli porážke svojej strany vo voľbách do Európskeho parlamentu. Oznámil, že predčasné voľby sa uskutočnia 30. júna (prvé kolo) a 7. júla (druhé kolo). Prečítajte si viac o tejto téme v článku „Macron ide all-in“.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA