Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Macron vyzval na jednotu v konfrontácii s krajnou pravicou v druhom kole

Zverejnené:

Upravené: 1. júla 2024 o 13:48

199

Zdroj: Newsbook.com

REKLAMA

Globalnews

Francúzsky prezident Emmanuel Macron komentoval exit polly, ktoré predpovedali víťazstvo krajnej pravice, a vyzval na „demokratickú jednotu“ v druhom kole parlamentných volieb s cieľom čeliť krajnej pravici.

Podľa BFMTV urobil Macron takéto vyhlásenie večer 30. júna.

Francúzsky prezident poznamenal, že vysoká účasť v prvom kole predčasných parlamentných volieb potvrdila dôležitosť tohto hlasovania pre Francúzov a túžbu „objasniť politickú situáciu“.

Macron vyzval na „širokú demokratickú a republikánsku jednotu“ pred druhým kolom volieb, ktoré definitívne určí víťazov vo väčšinových volebných obvodoch.

Pripomeňme, že pravicovo-populistické Národné zhromaždenie a jeho spoločníci získali v prvom kole predčasných parlamentných volieb vo Francúzsku 30. júna viac ako 33% hlasov a majú šancu získať dokonca absolútnu väčšinu. Účasť v týchto voľbách dosiahla rekordných 69 %.

Líder Národného zhromaždenia Jordan Bardella označil výsledky za„rázny verdikt“ a signál, že Francúzi chcú zmenu. Zopakoval tiež, že je pripravený uchádzať sa o post premiéra, ak politická sila získa absolútnu väčšinu.

V dôsledku volieb vo Francúzsku, prvýkrát od roku 1990, môže nastať situácia, keď prezident a vláda patria do rôznych politických táborov.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA