Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Musk je s Putinom v pravidelnom kontakte od konca roka 2022

Zverejnené:

Upravené: 25. októbra 2024 o 16:49

81

Zdroj: Newsbook.com

REKLAMA

Globalnews

Americký miliardár Elon Musk je od konca roka 2022 v pravidelnom kontakte so šéfom Kremľa Vladimírom Putinom.

Informoval o tom The Wall Street Journal s odvolaním sa na informácie od informovaných partnerov v kruhoch súčasných a bývalých amerických, európskych a ruských predstaviteľov.

Podľa novinárskych partnerov sa rozhovory medzi Muskom a Putinom týkajú osobných tém, obchodného a geopolitického napätia.

Dvaja z predstaviteľov uviedli, že v jednom okamihu Putin požiadal miliardára, aby sa vyhol aktivácii svojej satelitnej internetovej služby Starlink nad Taiwanom, aby urobil láskavosť čínskemu vodcovi Si Ťin-pchingovi.

Vedomosti o Muskových kontaktoch s Kremľom sa zdajú byť vo vláde veľkým tajomstvom, poznamenali noviny. Najmä niekoľko predstaviteľov Bieleho domu uviedlo, že o nich nevedia.

Ako poznamenali novinári, počas svojho volebného turné po Pensylvánii minulý týždeň Musk hovoril o dôležitosti transparentnosti vlády a poznamenal, že má prístup k vládnym tajomstvám.

„Mám prísne tajnú previerku, ale musím povedať, že… Dôvod, prečo to držia v tajnosti, je ten, že je to veľmi nudné,“ citovali ho noviny.

Hovorca Pentagonu zároveň povedal: „Nekomentujeme prijatie, overenie alebo stav akejkoľvek osoby, ako aj otázky personálnej bezpečnostnej politiky v kontexte nahlasovania činov akejkoľvek osoby.“

Informovaný partner novinárov poukázal na to, že vláda teraz čelí dileme, pretože je silne závislá od miliardárovej technológie.

SpaceX je známe tým, že vypúšťa na obežnú dráhu dôležité satelity národnej bezpečnosti a je spoločnosťou, na ktorú sa NASA spolieha pri preprave astronautov na Medzinárodnú vesmírnu stanicu a späť.

„Nepáči sa im to,“ povedal zdroj s odkazom na kontakty medzi Muskom a Putinom.

Zároveň poznamenal, že administratíva nevydala žiadne varovania pred možným porušením bezpečnosti zo strany Muska.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov zase uviedol, že údajne jediným kontaktom medzi Kremľom a Muskom bol telefonát, počas ktorého s Putinom diskutovali o „vesmíre, ako aj o súčasných a budúcich technológiách“.

Dodal tiež, že ani Putin, ani predstavitelia Kremľa nemajú s Muskom pravidelné rozhovory. Rovnakú informáciu potvrdil aj Musk v roku 2022.

Hovorkyňa Trumpovej kampane tiež nazvala Muska „lídrom v odvetví, ktorý sa objaví raz za generáciu“ a uviedla, že „federálna byrokracia môže určite profitovať z jeho nápadov a efektívnosti“.

„Čo sa týka Putina, v pretekoch je len jeden kandidát, pod ktorého vedením nenapadol inú krajinu, a to je prezident Trump. Prezident Trump už dlho vyhlasuje, že obnoví svoj mier silnou zahraničnou politikou na odstrašenie ruskej agresie a ukončenie vojny na Ukrajine,“ dodala hovorkyňa republikánskej kampane.

Všimnite si, že tento rok sa Musk stal kľúčovým podporovateľom Trumpovej volebnej kampane a ak vyhrá, môže získať úlohu v administratíve.

Musk si vytvoril hlboké obchodné väzby s americkou armádou a spravodajskými agentúrami, čo mu poskytuje jedinečný prístup k niektorým z najcitlivejších amerických vesmírnych programov. Spoločnosť SpaceX, ktorá prevádzkuje službu Starlink, získala v roku 2021 tajnú zmluvu v hodnote 1,8 miliardy dolárov.

Začiatkom októbra bolo oznámené, že Trump mohol komunikovať s Putinom sedemkrát za posledné štyri roky a najmenej raz od začiatku roka 2024. Odmietol túto informáciu potvrdiť alebo vyvrátiť.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA