Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

NASA skúmala, či je možné zabrániť pádu asteroidu na Zem

Zverejnené:

Upravené: 28. februára 2024 o 18:02

248

Zdroj: Pixabay.com

REKLAMA

Globalnews

Smrť života na Zemi v dôsledku dopadu asteroidu je centrom mnohých sci-fi príbehov. Aby sa zistilo, či je možné zabrániť takémuto vývoju udalostí, NASA poslala misiu na jeden z nich.

Jeho výsledky boli publikované vo vedeckom časopise Nature Astronomy, informuje The Conversation.

Test dvojitého presmerovania asteroidov (Dart) je misia kozmickej lode, ktorá sa začala v novembri 2021. Bol poslaný k asteroidu s názvom Dimorphos, s ktorým dostal „rozkaz“ sa zraziť.

Dimorphos nepredstavuje žiadnu hrozbu pre Zem v blízkej budúcnosti. Cieľom misie bolo otestovať, či je možné zraziť asteroid z kurzu pomocou objektu vyrobeného človekom.

Vysokorýchlostná kolízia s asteroidom vyžaduje neuveriteľnú presnosť. Dimorphos je súčasťou systému binárnych asteroidov, v ktorom menší objekt obieha okolo väčšieho. Väčší asteroid v ňom je Dimidus.

Zariadenie s hmotnosťou 580 kilogramov pri rýchlosti 6 km/s narazilo do asteroidu, ktorý váži asi 5 miliárd kilogramov. To je ekvivalentné zrážke mravca s dvoma autobusmi.

Simulácie založené na pozorovaniach ukázali, že Dimorphos teraz obieha okolo väčšieho asteroidu Dimidus o 33 minút pomalšie ako predtým. Jeho obežná dráha sa znížila z 11 hodín 55 minút na 11 hodín 22 minút.

Zmena hybnosti jadra Dimorphosu je tiež vyššia, ako by sa dalo predpovedať pri priamej kolízii.

Asteroid má pomerne slabú štruktúru a pozostáva z jednotlivých kamienkov, ktoré sú držané pohromade gravitáciou. Kolízia spôsobila, že mnohí z nich sa „odtrhli“ od Dimorphosu.

V súčasnosti sa tieto kamene pohybujú opačným smerom ako náraz. To spomaľuje asteroid.

Vedci odhadujú, že v dôsledku kolízie sa asteroid odľahčil o 20 miliónov kilogramov.

Vedci zároveň nevylučujú potenciálne riziko poškodenia a smrti pádom asteroidov. Dôležitým ukazovateľom toho, či tomu ľudstvo bude schopné zabrániť, je množstvo času na zásah. Dart zmenil obežnú dráhu Dimorphusu iba o 33 minút – čo nebude veľmi záležať, ak je asteroid príliš blízko k Zemi.

Ak ľudstvo dokáže predpovedať trajektóriu asteroidu z väčšej vzdialenosti, najlepšie mimo slnečnej sústavy, mohlo by stačiť nakloniť ho od našej planéty.

Pripomeňme, že voda bola prvýkrát objavená na povrchu asteroidov.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA