Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Nemecko tvrdí, že klimatickí aktivisti sa od roku 2022 dopustili 580 trestných činov

Zverejnené:

Upravené: 11. júna 2023 o 15:25

461

Ilustračné foto, Zdroj: Pixabay.com

REKLAMA

Globalnews

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová uviedla, že klimatickí aktivisti zo skupiny Last Generation sú od začiatku minulého roka zodpovední za 580 trestných činov.

Podľa politika SPD táto informácia vychádza z prvej celoštátnej správy Spolkového úradu kriminálnej polície o situácii od začiatku roka 2022, informuje o tom Tagesschau.

Faezerová uviedla, že väčšina zločinov, z ktorých sú klimatickí aktivisti obvinení, sú fyzický a psychický nátlak a poškodenie majetku. Celkovo polícia zadržala 740 ľudí.

Perie opäť ostro kritizovalo protesty. „Nesúhlasíme s tým, že aktivisti porušujú práva iných,“ zdôraznila a dodala, že konanie aktivistov s väčšou pravdepodobnosťou poškodzuje ochranu klímy.

Z pohľadu Faeserovej je správne, že polícia zasahuje do klimatických protestov a že aktivisti sú v prípade potreby tiež odsúdení.

Diskusiu o tom, či „posledná generácia“ svojimi protestnými akciami prekračuje hranice a aké dôsledky by sa mali uplatniť na túto skupinu, politici už dlho rozdeľujú. Asi pred dva a pol týždňom, počas razie v niekoľkých spolkových krajinách, boli vykonané prehliadky v bytoch a kancelárskych priestoroch skupiny. Predpokladom toho bolo vyšetrovanie v Bavorsku a Brandenbursku pre podozrenie, že členovia „poslednej generácie“ by mohli vytvoriť alebo udržiavať zločineckú organizáciu.

Podľa Thomasa Haldenwanga, predsedu Úradu na ochranu ústavy, zatiaľ neexistujú dostatočné dôkazy o tom, že „posledná generácia“ môže byť klasifikovaná ako extrémistická.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA