Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Neutrálne Rakúsko sa pripojí k Európskej iniciatíve na ochranu neba

Zverejnené:

Upravené: 3. júla 2023 o 13:05

440

Zdroj: derstandar.de

REKLAMA

Globalnews

Vláda neutrálneho Rakúska rozhodla, že krajina sa pripojí k európskej iniciatíve „Sky Shield“ – programu na ochranu vzdušného priestoru, ktorý spustilo Nemecko.

Uviedol to rakúsky kancelár Karl Nehammer, informuje Euractiv.

„Situácia s hrozbami sa výrazne zvýšila v dôsledku ruskej agresie voči Ukrajine. Rakúsko sa preto pripojí k európskej iniciatíve protivzdušnej obrany „Sky Shield“, povedal v sobotu Nehammer.

V súčasnosti prebiehajú prístupové rokovania, uviedlo ministerstvo obrany krajiny. Rakúsko bude prvou krajinou, ktorá nie je členom NATO, ktorá sa pripojí k tejto iniciatíve.

Rakúska krajná pravica už zámery vlády kritizovala. Líder strany FPÖ Herbert Kickl povedal, že plánovaný vstup do „Sky Shield“ je „zničujúcim rozhodnutím týkajúcim sa politiky neutrality“.

„Nehammer a spol. obetujú neutralitu na oltári NATO,“ povedal Kickl, ktorého strana historicky priateľská k Rusku by mala vyhrať nadchádzajúce voľby v roku 2024 a získať približne 30 percent hlasov.

Viedeň tvrdí, že žiadosť o pripojenie sa k „Nebeskému štítu“ zodpovedá neutralite krajiny.

Minister zahraničných vecí Alexander Schallenberg vysvetlil, že „Nebeský štít“ nie je iniciatívou NATO a nevstupom do vojenskej aliancie, ale iba „spoluprácou viacerých štátov“. Dodal, že kombinovanie a zdieľanie vojenského potenciálu znamená zachovanie neutrality.

Rakúsko nie je členom NATO a je známe tým, že vyzýva ostatných, aby rešpektovali štandard neutrálnej krajiny.

Kancelár Karl Nehammer počas minulotýždňového summitu lídrov EÚ v Bruseli povedal, že krajiny EÚ, ktoré dodržiavajú neutralitu, nemôžu podporiť poskytnutie bezpečnostných záruk Ukrajine.

V októbri minulého roka spustilo 15 európskych krajín, ktoré sú členmi NATO, projekt Sky Shield na vytvorenie vylepšeného európskeho systému protivzdušnej obrany. Projekt by mal pomôcť odstrániť existujúce medzery v systéme protivzdušnej obrany európskych krajín – napríklad v oblasti balistických rakiet, ako aj v ochrane pred dronmi a riadenými strelami.

K iniciatíve sa pripojilo 17 európskych krajín NATO s výnimkou Francúzska.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA