Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Nórsky parlament sa dohodol na dlhodobom programe podpory Ukrajiny vo výške takmer 7 miliárd EUR

Zverejnené:

Upravené: 16. februára 2023 o 14:11

399

Zdroj: euronews

REKLAMA

Globalnews

Veľká väčšina v nórskom parlamente Storting dosiahla dohodu o viacročnom podpornom programe pre Ukrajinu v hodnote 75 miliárd NOK – takmer 7 miliárd EUR.

Informovala o tom tlačová služba nórskej vlády.

Podporný program bol pomenovaný po nositeľovi Nobelovej ceny za mier Fridtjofovi Nansenovi, ktorý sa vo svojej práci pred 100 rokmi okrem iného snažil pomôcť Ukrajine.

„Veľmi ma teší prítomnosť takej širokej podpory pre tento program pre Ukrajinu, ktorý bude fungovať počas nasledujúcich piatich rokov, teda pod parlamentom nasledujúceho zvolania. Spoločne odsudzujeme vojnu Ruska proti Ukrajine a podporujeme legitímne právo ukrajinského ľudu brániť sa,“ povedal premiér Jonas Gahr Stiore.

Ročné príspevky v rámci programu budú predstavovať približne 15 miliárd korún (viac ako 1,3 miliardy eur), pomoc sa bude poskytovať na základe súčasných potrieb Ukrajiny, ktorých hodnotenie sa bude pravidelne aktualizovať.

„V súčasnej fáze vojny je obzvlášť dôležité podporovať zbrane, aby Ukrajina mohla znovu získať kontrolu nad svojím územím. V roku 2023 bude polovica poskytnutej pomoci vo forme vojenskej pomoci,“ uviedol Stiore.

Okrem vojenskej podpory budú finančné prostriedky nasmerované na humanitárne potreby na Ukrajine a v susedných krajinách – najmä v Moldavsku, na podporu civilnej infraštruktúry a obnovy „ak to bude možné“.

V roku 2023 sa na vojenské potreby Ukrajiny vyčlení 7,5 miliardy korún podpory a rovnaká suma na civilné potreby. Keďže situácia sa môže v nasledujúcich rokoch zmeniť, ročný podiel civilnej a vojenskej pomoci sa určí bezprostredne pred nasledujúcim rokom.

Vojenská pomoc bude zahŕňať poskytovanie zbraní z existujúcich zbraní nórskej armády a zakúpených prostredníctvom medzinárodných mechanizmov, zbrane zakúpené priamo od výrobcov a výcvik ukrajinskej armády.

Musk plánuje nájsť nového šéfa Twitteru do konca roku 2023

Poznamenávajú, že Nórsko chce zabezpečiť vysokú úroveň kontroly a zodpovednosti, takže podpora sa bude poskytovať najmä prostredníctvom osvedčených efektívnych organizácií. Pomoc pre civilné potreby sa bude poskytovať najmä vo forme grantov.

„Úzka koordinácia s ukrajinskými orgánmi a medzinárodnými partnermi, pokiaľ ide o cielený účel pomoci, bude nevyhnutná na zabezpečenie toho, aby sa finančné prostriedky využívali v súlade s potrebami Ukrajiny. Táto podpora by mala posilniť demokratické inštitúcie, právny štát a občiansku spoločnosť na Ukrajine,“ dodalo komuniké.

Okrem toho poslanci podporili pridelenie ďalších 5 miliárd korún na podporu chudobných krajín sveta, ktoré ekonomicky trpeli v dôsledku globálnych dôsledkov vojny Ruskej federácie proti Ukrajine.

Počas diskusie o balíku prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj vystúpil s prejavom v nórskom parlamente.

Pripomeňme, že Nórsko sa rozhodlo presunúť na Ukrajinu osem tankov Leopard 2 a až štyri nádrže na špeciálne účely.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA