Sociálne siete

DOMOV

Parlament Slovenska uznal ruský režim za teroristu a Ruskú federáciu za sponzora terorizmu

Zverejnené:

Upravené: 16. februára 2023 o 16:02

749

Zdroj: krestandnes.cz

REKLAMA

Globalnews

Národná rada Slovenskej republiky opäť odsúdila ruskú agresiu na Ukrajine a vyjadrila podporu nezávislosti, zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny.

Uvádza publikácia Aktuality.

Slovenskí zákonodarcovia v uznesení prijatom vo štvrtok odsúdili rozsiahle útoky Ruska na civilistov, civilné objekty a kľúčovú energetickú štruktúru.

Uznesenie tiež nazýva súčasný ruský režim teroristickým režimom a Rusko štátnym sponzorom terorizmu.

Poslanci tiež odsúdili priame a nepriame hrozby Ruska spojené s použitím jadrových zbraní. Uznesenie vyjadruje neuznanie konania a výsledkov referend v Doneckej, Luhanskej, Chersonskej a Zpomorižskej oblasti na Ukrajine s dôrazom, že tieto územia zostávajú súčasťou Ukrajiny.

Parlament tiež vyjadril podporu úsiliu o zriadenie osobitného tribunálu na stíhanie trestných činov agresie a podporu stíhaniu zločinov proti ľudskosti a vojnových zločinov.

Dokument zároveň odsudzuje hybridnú vojnu, ktorú Rusko vedie na území Slovenska. Uznesenie vyzýva orgány činné v trestnom konaní, spravodajské služby a ďalšie príslušné orgány, aby hrozbu nepodceňovali, ale aby proti nej prijali účinné opatrenia s cieľom zachovať bezpečnosť a demokraciu na Slovensku.

Za návrh hlasovalo 78 zákonodarcov, väčšina frakcie OĽaNO a celá frakcia SaS. Niektorí členovia frakcie We Are Family sa zdržali hlasovania. 12 poslancov bolo proti, sedem nehlasovalo a len 23 sa zdržalo hlasovania.

Pripomeňme, že Európsky parlament prijal pri príležitosti prvého výročia začiatku rozsiahlej ruskej invázie na Ukrajinu uznesenie, v ktorom odsudzuje konanie Kremľa a vyzýva na poskytnutie všetkej potrebnej pomoci Ukrajine vrátane zváženia možnosti presunu stíhačiek.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA