Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Nové sankcie skupiny G7 budú namierené proti ruskej energetike a obchodu

Zverejnené:

Upravené: 15. mája 2023 o 13:19

181

Zdroj: Pixabay

REKLAMA

Globalnews

Lídri krajín skupiny G7 plánujú tento týždeň na summite v Japonsku sprísniť sankcie voči Rusku, opatrenia sa zamerajú na energiu a vývoz, čo prispeje k vojnovému úsiliu Moskvy.

Podľa to agentúre Reuters oznámili predstavitelia, ktorí sú o diskusiách priamo informovaní.

Cieľom nových opatrení, ktoré lídri oznámili počas stretnutí 19. až 21. mája, bude vyhnúť sa sankciám týkajúcim sa tretích krajín, ako aj vyhodiť do vzduchu budúcu výrobu energie v Rusku a obmedziť obchod, ktorý podporuje ruskú armádu.

Americkí predstavitelia tiež očakávajú, že členovia G7 sa dohodnú na úprave svojho prístupu k sankciám tak, aby bol všetok vývoz automaticky zakázaný, aspoň pre určité kategórie tovaru.

Bidenova administratíva predtým tlačila na spojencov G7, aby zmenili prístup k spoločným sankciám, ktorý dnes umožňuje predaj všetkého tovaru Rusku, pokiaľ nie je na čiernej listine.

Táto zmena by mohla Moskve sťažiť hľadanie medzier v sankčnom režime.

Zatiaľ čo spojenci sa nedohodli na širšom použití reštriktívnejšieho prístupu, americkí predstavitelia očakávajú, že v oblastiach, ktoré sú pre ruskú armádu najcitlivejšie, budú členovia G7 akceptovať predpoklad, že vývoz je zakázaný, pokiaľ nebudú zaradení na osobitný zoznam.

O konkrétnych oblastiach, v ktorých sa tieto nové pravidlá budú uplatňovať, sa stále diskutuje.

„Očakávame, že dôjde k zmenám vo viacerých oblastiach, najmä v tých, ktoré súvisia s ruskou obrannou priemyselnou základňou,“ povedal americký predstaviteľ, ktorý si neželal byť menovaný.

Presné znenie spoločného vyhlásenia vedúcich predstaviteľov skupiny G7 je ešte predmetom diskusie a úprav pred jeho zverejnením počas samitu.

Západní spojenci Ukrajiny hľadajú nové spôsoby, ako sprísniť existujúce reštriktívne sankcie voči Rusku, od kontroly vývozu až po vízové obmedzenia a cenové stropy ropy. Niektorí spojenci USA odolali myšlienke rozsiahleho zákazu obchodu.

Napríklad Európska únia má svoj vlastný prístup a teraz rokuje aj o 11. balíku sankcií, z ktorých väčšina sa zameriava na ľudí a krajiny, ktoré obchádzajú existujúce obchodné obmedzenia.

Prístup, o ktorom sa niekedy diskutuje: „Najprv všetko zakážeme a potom urobíme výnimky“, podľa nášho názoru nebude fungovať. Chceme byť veľmi, veľmi presní a chceme sa vyhnúť nežiaducim vedľajším účinkom,“ povedal jeden nemecký predstaviteľ.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA