Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Orbánova strana odmietla podporiť Putinovo zatknutie pred súdom v Haagu

Zverejnené:

Upravené: 20. apríla 2023 o 10:34

199

Zdroj: Newsbook.com

REKLAMA

Globalnews

Maďarská strana Fidesz v stredu odmietla návrh rezolúcie, ktorá by požadovala zatknutie ruského prezidenta Vladimira Putina v rámci zatykača vydaného Medzinárodným trestným súdom (ICC).

Oznámila to na stredajšej tlačovej konferencii podpredsedníčka strany Demokratická koalícia, ktorá rezolúciu iniciovala.

Podľa Vadaia maďarská vláda predtým vyhlásila, že nebude môcť zatknúť Putina, pretože hoci ratifikovala Rímsky štatút Medzinárodného trestného súdu, neimplementovala ho do národnej legislatívy. Ale práve tento návrh strana Fidesz odmietla.

„Je úplne zrejmé, že Viktor Orbán slúži Vladimirovi Putinovi a nedovolí zatknutie ruského prezidenta, ak príde do Maďarska. Slúži Putinovi tým, že od neho nakupuje ruský plyn za veľmi vysokú cenu,“ zdôraznil politik.

Vadai dodal, že „Orbán sa zaujíma o Putina a zisky“, nie o osud ukrajinských detí unesených Ruskom – a to je dôvod, prečo Fidesz odmietol rezolúciu v parlamentnom zahraničnom výbore, hoci hovorila o mieri.

V marci ICC vydal zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina, v ktorom ho uznal vinným z nelegálnej deportácie tisícov detí z Ukrajiny. Vydanie zatykača znamená, že Putin by mohol byť zatknutý, ak pocestuje do ktorejkoľvek členskej krajiny Medzinárodného trestného súdu.

Orbánova administratíva však už skôr uviedla, že ruského vodcu nezatkne, ak príde do krajiny, a to aj napriek zatykaču vydanému Medzinárodným trestným súdom.

Podľa maďarského právneho systému nemá Budapešť právny základ na zatknutie ruského prezidenta: Maďarsko len formálne schválilo Rímsky štatút, ale nezmenilo právne predpisy na jeho implementáciu.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA