Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

EÚ pripravuje núdzové obmedzenia dovozu obilia z Ukrajiny

Zverejnené:

Upravené: 20. apríla 2023 o 12:16

201

Zdroj: Pixabay.com

REKLAMA

Globalnews

Brusel pripravuje núdzové obmedzenia na dovoz ukrajinského obilia do piatich členských štátov EÚ, čím podľahol tlaku Poľska a Maďarska po tom, čo jednostranne zakázali dovoz, aby upokojili miestnych poľnohospodárov.

Píše o tom denník Financial Times, ktorý cituje informácie od vysokopostavených predstaviteľov EÚ.

Podľa publikácie diskutované kroky zakážu dovoz obilných výrobkov do Poľska, Maďarska, Rumunska, na Slovensko, do hraníc s Ukrajinou, ako aj do Bulharska, s výnimkou opätovného vývozu do iných členských štátov EÚ alebo iných častí sveta. Zákaz bude platiť do júna.

Európska komisia včera oznámila, že plánuje prijať „preventívne opatrenia“ proti ukrajinským poľnohospodárskym produktom, ale nepodnikla konkrétne kroky.

Komisia uviedla, že podnikne kroky len vtedy, ak národné vlády zrušia svoje súčasné zákazy, s ktorými ešte nesúhlasili. Na tento účel uplatní málo využívané právomoci obsiahnuté v dokumente, ktorý liberalizoval obchod s Ukrajinou, a obmedzí nové ochranné opatrenia len na niekoľko členských krajín, a nie na celý blok.

Tieto krajiny takisto získajú 100 miliónov EUR z fondov EÚ na kompenzáciu strát poľnohospodárov.

Významná časť ukrajinského obilia vstupujúceho do EÚ zostala v susedných krajinách Ukrajiny a znížila ceny na domácom trhu. EÚ chce rozšíriť režim vojenského obchodu s Ukrajinou, keď vyprší v júni, ale revidovaná verzia bude mať prísnejšie ustanovenia, ktoré EÚ umožnia rýchlejšie prijať opatrenia na „ochranu“ vlastného trhu v budúcnosti.

Brusel pripravuje konvoje nákladných áut, vlakov a nákladných člnov na prepravu obilia do prístavov, odkiaľ môže byť odoslané do krajín, ktoré ho potrebujú, uviedol ďalší predstaviteľ. Zvýši sa tým aj kapacita rieky Dunaj.

Mnohí obchodníci odmietajú platiť za túto prepravu, pretože stojí viac ako tradičný námorný obchod cez Čierne more.

Zostáva nejasné, ako to bude financované a organizované. Podľa európskeho predstaviteľa sa Španielsko pokúsilo dotovať vlak na prepravu obilia cez kontinent, ale bolo oveľa lacnejšie dovážať obilie z Latinskej Ameriky.

V posledných dňoch Poľsko, Maďarsko a Slovensko zakázali dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov, v Rumunsku sa to ozýva kvôli škodám miestnych poľnohospodárov v dôsledku nižších cien ukrajinských výrobkov.

V utorok sa Ukrajina dohodla s Poľskom na odblokovaní tranzitu svojho obilia.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA