Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Portugalsko sa stalo 23. krajinou, ktorá uzavrela vyhlásenie o členstve Ukrajiny v NATO

Zverejnené:

Upravené: 8. júla 2023 o 15:06

267

Zdroj: Newsbook.com

REKLAMA

Globalnews

Prezident Volodymyr Zelenskyj a portugalský premiér António Costa prijali počas telefonického rozhovoru spoločné vyhlásenie, v ktorom portugalská strana podporila posun Ukrajiny do Severoatlantickej aliancie.

V spoločnom vyhlásení zverejnenom na webovej stránke prezidentskej kancelárie sa uvádza, že „Portugalská republika bude naďalej podporovať Ukrajinu na ceste k budúcemu členstvu a je za to, aby sa Ukrajina stala členom NATO, keď na to vzniknú vhodné podmienky“.

„Ukrajina a Portugalská republika sa tešia na vyriešenie všetkých týchto otázok na nadchádzajúcom summite NATO vo Vilniuse v júli 2023,“ uvádza sa v dokumente.

Vo vyhlásení Lisabon tiež opätovne potvrdzuje svoju podporu Ukrajine v totálnej vojne rozpútanej Ruskom, svoju pripravenosť podporovať ju v rôznych formátoch a organizáciách, ako aj uznanie európskych ambícií Kyjeva.

Portugalsko sa stalo dvadsiatym tretím štátom, ktorý uzavrel takúto deklaráciu s Ukrajinou, po Bulharsku, ktoré Volodymyr Zelenskyj navštívil začiatkom tohto týždňa.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg včera povedal, že na summite Aliancie vo Vilniuse lídri prijmú balík týkajúci sa Ukrajiny, ktorý bude obsahovať tri hlavné prvky. Zároveň nezverejnil obsah budúceho rozhodnutia NATO o členstve Ukrajiny.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA