Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Česká republika poskytne Ukrajine vrtuľníky a pomoc s výcvikom pilotov F-16

Zverejnené:

Upravené: 7. júla 2023 o 11:12

259

Zdroj: wallpapershome.com

REKLAMA

Globalnews

Česká republika presunie na Ukrajinu ďalšie útočné vrtuľníky, muníciu veľkého kalibru a pomôže vycvičiť pilotov stíhačiek F-16.

Uviedol to český premiér Petr Fiala na piatkovej tlačovej konferencii s prezidentom Volodymyrom Zelenským v Prahe.

„Dnes som potvrdil pánovi prezidentovi, že Česká republika daruje Ukrajine v najbližších mesiacoch útočné vrtuľníky a ďalších 100 000 kusov granátov veľkého kalibru,“ povedal Fiala.

Dodal, že Česká republika pomôže Ukrajine vycvičiť špecialistov na používanie stíhačiek F-16 a poskytne Ukrajine simulátor na výcvik.

„Musím povedať, že je obdivuhodné, ako odvážne sa Ukrajina bráni barbarskému útoku Ruska a som rád, že naše dodávky vojenskej pomoci pomáhajú aj odvážnej obrane, úspešnej obrane,“ zdôraznil český premiér.

Poznamenal, že vojna rozpútaná Ruskom trvá už 500 dní a Česká republika poslala na Ukrajinu takmer 700 kusov ťažkej techniky a viac ako štyri milióny munície.

Česká armáda je vyzbrojená asi 40 vrtuľníkmi, z toho 30 sovietskej a ruskej výroby série Mi. Armáda má niekoľko vozidiel Mi-8 a Mi-17 a ich prevádzka bude dokončená za niekoľko rokov. Má tiež 15 modernizovaných vrtuľníkov Mi-171Sh a môže ich prevádzkovať do roku 2035.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA