Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Putin mal o vzbure vagnerovcov skôr, ako nastala

Zverejnené:

Upravené: 27. júla 2023 o 4:17

404

Vladimir Putin bol podľa ukrajinských a ďalších bezpečnostných predstaviteľov v Európe paralyzovaný a nebol schopný rázne konať.

REKLAMA

Keď Jevgenij Prigožin, šéf žoldnierskej skupiny vagnerovcov, spustil svoj pokus o vzburu ráno 24. júna, Vladimir Putin bol podľa ukrajinských a ďalších bezpečnostných predstaviteľov v Európe paralyzovaný a nebol schopný rázne konať. Po väčšinu dňa nemali byť vydané žiadne príkazy.

Ruské bezpečnostné služby varovali ruského prezidenta najmenej dva alebo tri dni vopred, že Prigožin pripravuje možnú rebéliu, informuje The Washington Post. Boli síce podniknuté kroky na zvýšenie bezpečnosti vo viacerých strategických objektoch vrátane Kremľa, kde sa zvýšil počet osôb v prezidentskej stráži a rozdalo sa viac zbraní, ale inak sa nepodnikli žiadne kroky, uviedli títo predstavitelia.

„Putin mal čas urobiť rozhodnutie, že (vzburu) prekazí a zatkne organizátorov. Keď sa potom začala diať, nastalo ochromenie na všetkých úrovniach. Zavládlo úplné zdesenie a zmätok. Dlho nevedeli, ako majú zareagovať.“ povedal jeden z predstaviteľov európskej bezpečnosti, ktorý podobne ako iní hovoril pod podmienkou anonymity, aby diskutoval o citlivých spravodajských informáciách.

„Potom, keď sa to začalo diať, došlo k paralýze na všetkých úrovniach. … Nastalo absolútne zdesenie a zmätok. Dlho nevedeli, ako reagovať.“

The Washingtin Post

Foto: Imad Alassiry

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA