Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Putin povedal, že podporuje Harrisovú vo voľbách v USA

Zverejnené:

Upravené: 5. septembra 2024 o 11:56

137

Russia Putin  cdecfafcdbdceafe edef
Zdroj: Newsbook.com

REKLAMA

Globalnews

Ruský vládca Vladimir Putin povedal, že jeho favoritom v amerických voľbách je úradujúci prezident Joe Biden, ale keďže odstúpil z pretekov a odporučil kandidatúru Kamaly Harrisovej, podporí ju aj Ruská federácia.

Informuje o tom Ruské médium Meduza s odvolaním sa na Putinovo vyhlásenie na Východnom ekonomickom fóre 5. septembra.

„Čo sa týka favoritov, nie je na nás, aby sme určovali. Toto je voľba amerického ľudu. Naším favoritom, ak to tak môžem povedať, bol pán Biden. Bol vyradený z pretekov, ale odporučil podporiť pani Harrisovú. A urobíme to, podporíme ho,“ povedal Putin.

Povedal tiež, že Harrisovej súper vo voľbách, Donald Trump, ako prezident Spojených štátov, „uvalil na Rusko viac sankcií, ako kedy uvalil ktorýkoľvek prezident“.

„Ona (Harris – pozn. red.) Smeje sa tak nákazlivo, že to naznačuje, že sa jej darí. A ak sa pani Harrisovej darí, možno sa zdrží takýchto krokov (uvalenia sankcií – pozn. red.),“ povedal Putin.

Spojené štáty opakovane oznámili zasahovanie Ruska do volieb v Amerike.

Po prezidentských voľbách v Spojených štátoch v roku 2016 bolo Rusko obvinené z podpory Donalda Trumpa.

V júni agentúra Bloomberg napísala, že Rusko bude naďalej zasahovať do amerických volieb s cieľom oslabiť Spojené štáty a podporu Ukrajiny.

Americké úrady 4. septembra uvalili sankcie na vedenie ruského propagandistického kanála RT (najmä na šéfredaktorku Margaritu Simonyan) a hackerskú skupinu RaHDit z dôvodu zasahovania do prezidentských volieb v roku 2024.

Súčasný americký prezident Joe Biden prejavuje aktívnu podporu Ukrajine v konfrontácii s ruskou agresiou.

Opakovane nazval Putina „vojnovým zločincom“ a „krutým tyranom“ a verejne odsúdil krvavé útoky Ruska na mierové miesta na Ukrajine.

Putinovi ruskí stúpenci, najmä podpredseda Bezpečnostnej rady Ruskej federácie Dmitrij Medvedev, ktorý vysiela pozíciu Kremľa, sa zároveň opakovane vyhrážali kolektívnemu Západu za podporu Ukrajiny. Vo všetkých svojich správach sa tiež znížil k nízkym urážkam, často sa zameriavajúc na Bidenov vek, ktorý je o 10 rokov starší ako Medvedevov šéf Putin.

Bývalý americký prezident Donald Trump opakovane povedal, že má „plán“ na zabezpečenie mieru na Ukrajine do 24 hodín, ak sa vráti do najvyššieho úradu. V novembri 2023 Volodymyr Zelenskyj pozval Trumpa, aby prišiel na Ukrajinu. Trump to však odmietol s odvolaním sa na „konflikt záujmov“ so súčasnou administratívou Joea Bidena.

Po víťazstve v primárkach v Iowe v polovici januára Trump zopakoval, že ak vyhrá voľby, vojnu ukončí „veľmi rýchlo“. A prezident Volodymyr Zelenskyj ho opäť pozval na Ukrajinu.

Putinova administratíva uviedla, že nechápe, ako by bývalý americký prezident Donald Trump mohol zastaviť ruskú agresiu voči Ukrajine, a že v tejto veci neexistovali žiadne kontakty medzi ruskými diplomatmi a americkým politikom.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA