Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Putin začal hovoriť o rokovaniach s Ukrajinou, ale na základe istanbulských dohôd

Zverejnené:

Upravené: 5. septembra 2024 o 10:47

162

Zdroj: Newsbook

REKLAMA

Globalnews

Ruský vládca Vladimir Putin uviedol, že Rusko neodmietlo rokovať s Ukrajinou, ale na základe „dokumentov“ dohodnutých v Istanbule v roku 2022.

„Sme pripravení s nimi rokovať? Nikdy sme to neodmietli, ale nie na základe nejakých efemérnych požiadaviek, ale na základe tých dokumentov, ktoré boli dohodnuté a skutočne parafované v Istanbule,“ povedal Putin.

Vládca okupantov uviedol, že Čína, Brazília a India by mohli byť sprostredkovateľmi v potenciálnych rokovaniach. Povedal, že má „dôverný“ vzťah s predstaviteľmi týchto krajín.

Po totálnej invázii Ruska sa Ukrajina pokúsila rokovať o mieri. Prezident Volodymyr Zelenskyj opakovane vyzval ruského diktátora Vladimira Putina, aby osobne prediskutoval všetky naliehavé otázky. Ignoroval to.

V dôsledku toho Zelenskyj vyhlásil, že Putinove vyhlásenia o jeho túžbe po mieri nie sú úprimné, a schválil rozhodnutie Rady národnej bezpečnosti a obrany o nemožnosti rokovať s ním.

Niekoľko týždňov po ruskej invázii na Ukrajinu mohla byť uzavretá mierová dohoda. Podmienky ukončenia vojny boli spresnené v 17-stranovom návrhu zmluvy, na ktorom sa strany dohodli 15. apríla 2022. Rusko požadovalo od Ukrajiny neutralitu a obmedzilo počet vojakov, zbraní, vybavenia a lietadiel. Okupované územia mali zostať v Rusku.

V apríli 2022 Rusko účinne narušilo mierové rozhovory s Ukrajinou tým, že do návrhu zmluvy pridalo klauzulu, v ktorej sa uvádzalo, že v prípade druhého útoku na Ukrajinu bude mať právo veta na reakciu medzinárodného spoločenstva.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA