Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Stoltenberg potvrdil oficiálny dátum vstupu Fínska do NATO

Zverejnené:

Upravené: 3. apríla 2023 o 15:01

284

Zdroj: Newsbook.com

REKLAMA

Globalnews

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg potvrdil, že Fínsko oficiálne vstúpi do NATO 4. apríla.

Povedal to na brífingu v Bruseli 3. apríla.

V predvečer stretnutia ministrov zahraničných vecí Aliancie, ktoré sa bude konať v belgickom hlavnom meste, Stoltenberg v utorok potvrdil informácie o vstupe Fínska. Informovali o tom už skôr médiá. Stoltenberg povedal, že utorok bude historickým dňom.

„Zajtra privítame Fínsko ako 31. člena NATO, vďaka čomu bude Fínsko bezpečnejšie a naša Aliancia silnejšia. Prvýkrát vztýčime vlajku Fínska tu v sídle NATO,“ povedal.

V odpovedi na otázku Stoltenberg vysvetlil, že zajtra sa Fínsko zúčastní na všetkých stretnutiach a aktivitách Aliancie ako riadny člen. Vysvetlil, že sa tak stane, pretože všetkých 30 členských štátov schválilo protokol o členstve Fínska.

Koniec členstva Fínska stále vyžaduje, aby Turecko predložilo ratifikovaný prístupový protokol do archívov ministerstva zahraničných vecí USA. NATO potom musí pozvať Fínsko, aby sa pripojilo, a Fínsko musí podpísať listinu o pristúpení a predložiť ju Ministerstvu zahraničných vecí USA.

Všetky tieto postupy sa však plánujú uskutočniť v Bruseli, aby fínski alebo tureckí úradníci nemuseli cestovať do Washingtonu.

Minister zahraničných vecí Pekka Haavisto v nedeľu večer pre Helsingin Sanomat povedal, že členstvo Fínska môže byť formálne schválené v Bruseli bez zaslania dokumentov do Washingtonu.

V minulosti sa verilo, že členstvo nadobúda účinnosť len vtedy, keď zástupca krajiny predloží prístupové dokumenty Ministerstvu zahraničných vecí USA vo Washingtone.

Je pozoruhodné, že 4. apríl je výročím založenia NATO. V tento deň v roku 1949 vo Washingtone podpísali zástupcovia 12 krajín – Spojených štátov, Veľkej Británie, Francúzska, Talianska, Belgicka, Holandska, Luxemburska, Kanady, Dánska, Islandu, Nórska a Portugalska – Severoatlantický pakt o vojensko-politickej aliancii.

Pripomeňme, že turecký parlament jednomyseľne súhlasil so vstupom Fínska do NATO v noci 31. marca. Jens Stoltenberg potom povedal, že Fínsko sa v najbližších dňoch oficiálne stane členom NATO.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA