Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Sullivan oznámil významný balík americkej vojenskej pomoci pre Ukrajinu do konca septembra

Zverejnené:

Upravené: 15. septembra 2024 o 15:49

91

Zdroj: Newsbook.com

REKLAMA

Globalnews

Spojené štáty pracujú na významnom balíku pomoci pre Ukrajinu, ktorý plánujú oznámiť do konca septembra.

Uviedol to americký poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan na 20. výročnom stretnutí YES v Kyjeve.

Sullivan poznamenal, že sa denne stretáva so svojím tímom, aby premýšľal o tom, aké prostriedky a nástroje je potrebné použiť na stabilizáciu frontu a aby sa uistil, že Rusko bude zbavené schopnosti urobiť akýkoľvek prielom, ktorý by viedol k strategickým výhodám.

Pripomenul, že v apríli tohto roku boli rozšírené obavy, že by sa frontová línia mohla zrútiť. V nasledujúcich mesiacoch sa však ukrajinská obrana na mnohých kritických miestach posilnila a Ukrajina tiež podnikla odvážne a rozhodné kroky vo vojne.

Sullivan poznamenal, že nejde o politickú vôľu, ale o otázku riešenia zložitých a zložitých logistických a operačných otázok pre skutočnú dodávku potrebných zbraní na front.

Spojené štáty podľa neho doslova odstraňujú náboje kalibru 155 mm z montážnej linky a čo najrýchlejšie ich dodávajú do prvej línie.

Ako ďalší príklad podpory uviedol ťažké rozhodnutie presmerovať na Ukrajinu všetky rakety Patriot, ktoré mali byť dodané partnerom a spojencom v najbližších 12 mesiacoch.

„Som hrdý na to, čo sme urobili, ale ako povedal prezident Zelenskyj z pódia, vzhľadom na to, čomu Ukrajina čelí, musíme robiť viac a lepšie, a s tým súhlasím,“ zdôraznil Bidenov poradca.

Pripomeňme, že minister zahraničných vecí Anthony Blinken počas svojho príchodu do Kyjeva na summit Krymskej platformy oznámil viac ako 700 miliónov dolárov na humanitárnu a energetickú pomoc pre Ukrajinu.

Minister zahraničných vecí tiež prisľúbil, že Bidenovi sprostredkuje želania Ukrajiny týkajúce sa útokov na veľké vzdialenosti proti Rusku.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA