Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Summit NATO budú strážiť tisíce vojakov s najmodernejšími zbraňami

Zverejnené:

Upravené: 9. júla 2023 o 16:24

240

Zdroj: Newsbook.com

REKLAMA

Globalnews

Šestnásť členských krajín NATO vyslalo celkovo približne tisíc vojenských, bojových lietadiel a moderného vybavenia na ochranu summitu Aliancie vo Vilniuse, ktorý sa uskutoční 11. až 12. júla.

Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa agentúry sa Vilnius pred summitom zmenil na „pevnosť“ chránenú modernými zbraňami.

Treba poznamenať, že Nemecko nasadilo 12 odpaľovacích zariadení Patriot, ktoré sa používajú na zachytenie balistických rakiet a rakiet s plochou dráhou letu alebo vojenských lietadiel.

Španielsko prinieslo systém protivzdušnej obrany NASAMS, Francúzsko posiela samohybné húfnice Caesar.

Francúzsko, Fínsko a Dánsko umiestňujú bojové lietadlá v Litve, zatiaľ čo Británia a Francúzsko dodávajú protidronové zbrane.

Okrem toho Poľsko a Nemecko vyslali špeciálne operačné sily posilnené vrtuľníkmi.

Podľa litovského prezidenta Gitanasa Nausedu úsilie Aliancie o zaistenie vzdušnej bezpečnosti počas summitu znamená, že NATO naliehavo potrebuje vytvoriť trvalý systém protivzdušnej obrany v pobaltských krajinách.

Litva tiež strojnásobila počet príslušníkov pohraničnej stráže na bieloruských a ruských hraniciach, ku ktorým sa pripojili príslušníci z Lotyšska a Poľska. Obe krajiny tiež vyslali políciu, aby hliadkovala vo Vilniuse.

„Pripravujeme sa na rôzne provokácie,“ povedal šéf pohraničnej služby Rustamas Ljubaevas a dodal, že sa obáva vĺn migrantov, porušovania hraníc alebo objavenia sa vojenskej techniky bez vysvetlenia.

 

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA