Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Taliansko žaluje Gazprom za znížené dodávky plynu

Zverejnené:

Upravené: 9. mája 2023 o 9:01

360

Zdroj: Pixabay.com

REKLAMA

Globalnews

Talianska štátna spoločnosť Eni požiadala o arbitráž v súvislosti s rozhodnutím ruského Gazpromu znížiť dodávky plynu po totálnej invázii na Ukrajinu.

Informovala o tom agentúra Bloomberg.

V dokumente pre výročné zhromaždenie akcionárov, ktoré sa bude konať 10. mája, Eni v odpovedi na otázku akcionára uviedla, že zníženie dodávok plynu od Gazpromu „je predmetom dôvernej arbitráže“.

„Zmluvy s Gazprom Export (dcérska spoločnosť Gazpromu, ktorá sa zaoberá vývozom plynu – pozn. red.) zostávajú v platnosti,“ píše sa v odpovedi. Eni to odmietla ďalej komentovať.

Generálny riaditeľ Eni Claudio Descalzi koncom apríla pre talianske médiá povedal, že dodávky ruského plynu do Talianska klesli takmer na nulu.

Cieľom talianskej spoločnosti je úplne nahradiť objemy ruského plynu do roku 2025 pomocou zmlúv s krajinami produkujúcimi plyn, ako sú Alžírsko, Egypt, Mozambik, Kongo a Katar. Pred inváziou na Ukrajinu dovážalo Taliansko približne 40 % svojho plynu z Ruska.

Taliansky minister priemyslu Adolfo Urso predtým oznámil, že krajina plánuje ukončiť svoju závislosť od ruského plynu do konca tohto roka.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA