Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Erdogan po incidente s kameňovaním obvinil opozíciu z provokácií

Zverejnené:

Upravené: 9. mája 2023 o 8:53

243

large erdogan feeb
Zdroj: Newsbook.com

REKLAMA

Globalnews

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok obvinil opozíciu z vyvolávania nepokojov a podpory teroristov po tom, ako bol v nedeľu na zhromaždení ukameňovaný popredný opozičný kandidát

Uvádza to agentúra Reuters.

Erdogan v pondelok naznačil, že jeho oponenti vyprovokovali v nedeľu patovú situáciu, keď dav hádzal kamene na kľúčovú opozičnú osobnosť, starostu Istanbulu, vo východoukrajinskom meste Erzurum, bašte prezidentovej Strany spravodlivosti a rozvoja.

V nedeľu demonštranti hádzali kamene na starostu Istanbulu Ekrema Imamoglua, člena hlavnej opozičnej Republikánskej ľudovej strany (CHP), ktorý sa stane viceprezidentom, ak prezidentské voľby vyhrá Kemal Kılıçdaroğlu z CHP.

Nasledujúci deň, na druhej strane Turecka, počas zhromaždenia v západotureckom meste Edirne, Erdogan obvinil opozíciu, že „sa drží teroristov“.

Analytici tvrdia, že zintenzívnil svoju rétoriku v snahe zvýšiť svoju príťažlivosť medzi konzervatívnymi a nacionalistickými voličmi.

„Oni (opozícia. – Vyd.) Snažia sa nehanebne očierňovať naše mestá organizovaním vlastných provokácií,“ povedal Erdogan bez toho, aby priamo odkazoval na udalosti v Erzurume.

„Hľadajú krytie pre svoju budúcu porážku vo voľbách, provokujú a urážajú ľudí,“ dodal turecký prezident.

Minister vnútra Süleyman Soylu zároveň obvinil opozíciu z podnecovania násilia v Erzurume.

Soylu povedal, že İmamoğluova manželka vyprovokovala dav tým, že minulý týždeň na inom zhromaždení urobila nápis „V“, gesto, ktoré podľa neho znepokojilo zakázanú Stranu kurdských pracujúcich (PKK).

„Ľudia v Erzurume sú veľmi citliví na nacionalizmus. Ak pôjdete do týchto miest a vyprovokujete ich a ich citlivosť, nedajbože,“ povedal Soylu v živom vysielaní v nedeľu neskoro večer.

V pondelok usporiadal İmamoğlu ďalšie zhromaždenie v centrálnom meste Konya, ďalšej bašte Erdoganovej strany.

„Môžu po nás hádzať kamene, ale my odpovieme ružami. Najprv sa agitátori poučia od ľudí pri volebných urnách a potom budú súdení nezávislými súdmi za svoje zločiny,“ povedal.

Pripomeňme, že prezidentské a parlamentné voľby sa v Turecku uskutočnia 14. mája. Prieskumy verejnej mienky ukazujú, že Erdogan čelí najväčšej volebnej výzve za dve desaťročia pri moci.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA